Početna Događanja U Jeni otvorena izložba „Vuk Karadžić i Nemci”

U Jeni otvorena izložba „Vuk Karadžić i Nemci”

Na Univerzitetu Fridrih Šiler u Jeni, u Nemačkoj, otvorena je izložba „Vuk Karadžić i Nemci”, kojom se srpska ambasada u Nemačkoj obeležava veliki jubilej – dva veka od boravka Vuka Karadžića na nemačkim univerzitetima i njegove saradnje sa znamenitim Nemcima poput Getea, Šilera, braće Grim i drugih. Izložbu je otvorila ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković, koja ju je i inicirala sa prof. dr Boškom Suvajdžićem, predsednikom Upravnog odbora Vukove zadužbine i njegovim saradnicima. Izložba je prošle godine mogla da se pogleda u Minhenu i Hamburgu.

Foto: Ambasada Republike Srbije u Berlinu

Otvarajuži izložbu  ambasadorka Janković je izrazila zadovoljstvo održavanjem izložbe u Jeni, „gradu koji je, uz susedni Vajmar, predstavljao jedan od najznačajnijih kulturnih i intelektualnih centara  Nemačke u 19. veku. Istakla je značaj i mesto koje Univerzitet u Jeni ima u obeležavanju ovog izuzetnog jubileja i sećanju na Vukov boravak u Nemačkoj, budući da je upravo ovaj univerzitet Vuku Karadžiću dodelio titulu počasnog doktora filozofije 1823. godine, kao jednom od najvećih lingvista tog doba. Navela je da je Vuk Karadžić ljubaznim pismom zahvalio Filozofskom fakultetu u Jeni na ukazanoj mu časti, a dobijenu titulu isticao je potom u svojim knjigama na prvom mestu. Ambasadorka Janković je podvukla da su Ambasada Srbije u Berlinu i Vukova zadužbina ovom izložbom želele da predstave publici u Nemačkoj dragocene informacije o jednom izuzetno plodonosnom periodu srpsko-nemačkih odnosa, koji, uprkos povremenim izazovima i teškim momentima, sadrže jedno ovakvo kulturno blago kao svedočanstvo intelektualnog i kulturnog prožimanja srpskog i nemačkog naroda”, prenela je Ambasada Srbije u Berlinu.

U ime Univerziteta u Jeni prisutnima su se obratili prof. dr Tede Kal sa Instituta za slavistiku i kavkaske studije i prof. dr Klaudija Hilinger, šef Sektora za međunarodnu saradnju. „Prof. Kal je predstavio životni put i opus Vuka Karadžića, kao lingviste i reformatora jezika, ali i kao antropologa, prevodioca i diplomate. Naglasio je da se radi o izuzetno svestranoj ličnosti, čiji je značaj za srpsku kulturu, ali i za srpsku nacionalnu ideju, nemerljiv. Ukazao je da je upravo Vuk svojim kontaktima sa nemačkim piscima otvorio put srpskoj narodnoj i južnoslovenskoj književnosti i njenoj afirmaciji u Nemačkoj i Evropi”, dodato je saopštenju Ambasade, dok je dr Klaudija Hilinger istakla da izložba otkriva zanimljive informacije o vezama poznatih ličnosti iz Srbije i Nemačke u 19. veku, kao i o njihovoj saradnji koja je na planu književnosti, ali i šire kulturne i intelektualne delatnosti, ostavila dalekosežni uticaj. Ukazala je da i danas postoje čvrste intelektualne veze između dve zemlje, da na Univerzitetu u Jeni trenutno studira trinaestoro studenata iz Srbije, dok Univerzitet ostvaruje saradnju sa  univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izložba će biti otvorena do 19. maja 2023. godine.