Početna Kultura Restaurirano „Podzemlje” Emira Kusturice na programu 76. Kanskog filmskog festivala

Restaurirano „Podzemlje” Emira Kusturice na programu 76. Kanskog filmskog festivala

Drugu polovinu maja u svetu filma svakako će obeležiti predstojeće, 76. izdanje prestižnog Kanskog filmskog festivala, koji će početi 16. maja i trajaće do 27. U programskoj celini naslovljenoj Cinéma de la Plage biće prikazana i restaurirana verzija klasika i kanskog pobednika, „Podzemlje” (Underground) autora Emira Kusturice iz 1995. godine.

U pitanju je 4K restauracija koju je uradio TF1 Studio, uz podršku francuskog fonda CNC, a na osnovu izvornog negativa i izvornog zvuka. Planirano je da film tokom ove godine ponovo bude deo repertoara  francuskih bioskopa. U Kanu će ga predstaviti francuski distributer, kuća Malavida Films.

To je priča o porodicama koje se skrivaju u podzemnim odajama za vreme nacističke okupacije Beograda. Uz pomoć pustolovnog profitera oni proizvode oružje za Pokret otpora. Ovaj posao je nastavljen i posle rata, jer im njihov „dobročinitelj” pušta fiktivne izveštaje o nemačkim pobedama, kako bi održao podzemnu proizvodnju i dalje se bogatio. On uspeva da ubedi i svog najboljeg prijatelja da ostane u podzemlju kako bi mogao samo za sebe da zadrži devojku koju obojica vole. Prolazi dvadeset godina i za vreme jednog podzemnog venčanja neki od prevarenih nađu izlaz u gornji svet. I ako je 1961. godina, oni veruju da su nacisti još na vlasti jer su se obreli na snimanju filma koji prikazuje nemačku okupaciju… Neki od ovih patriota a među njima i dva bivša prijatelja, naći će se i u borbama u Slavoniji 1991. godine

Emir Kusturica je „Podzemlje” režirao po scenariju Dušana Kovačevića. Direktor fotografije je bio Veljko Filač, a autor muzike Goran Bregović. Film je montirala Branka Čeperac, scenograf je Miljen Kreka Kljaković, kostimograf je Nebojša Lipanović. U filmu glume: Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Slavko Štimac, Ernst Štocner, Srđan Todorović, Mirjana Karanović, Milena Pavlović, Danilo Bata Stojković, Bora Todorović, Davor Dujmović, Dragan Nikolić, Erol Kadić, Petar Kralj, Branko Cvejić, Josif Tatić…

Film je koprodukcija Francuske, Nemačke, Mađarske i Srbije (ovdašnji koproducenti su kuća Komuna i RTS). Na Kanskom filmskom festivalu „Podzemlje“ je osvojilo „Zlatnu palmu”.

Izvor: Filmski centar Srbije