Početna Događanja U Novom Sadu održana 25. po redu Evropska smotra srpskog folklora dijaspore

U Novom Sadu održana 25. po redu Evropska smotra srpskog folklora dijaspore

Sa 99.99 poena igrači KUD Stevan Mokranjac iz Beča su pobednici ovogodišnje Smotre

Minulog vikenda grad Novi Sad je bio domaćin 25. po redu Evropske smotre srpskog folklora dijaspore, koja je okupila preko 2000 učesnika srpskog rasejanja i regiona. Ova najveća i najznačajnija kulturna manifestacija srpskog rasejanja okuplja mlade koji žive izvan svoje matične zemlje. Ove godine nastupilo je 37 ansambala iz sedam evropskih zemalja u takmičarskom delu i šest u revijalnom (pet društava iz okoline Novog Sada i jedno iz Nemačke). Organizator je bila Asocijacija srpskog folklora dijaspora a domaćin Savez sprskih klubova i udruženja Nemačke.

Pobednik ovogodišnje smotre je KUD Stevan Mokranjac iz Beča, sa 99,99 bodova, čija je ovo i osma pobeda u istoriji održavanja Evropske smotre srpskog folklora dijaspore.

Otvaranju smotre folklora prisustvovali su episkop Damaskin, izaslanici predsednika republike i ministra kulture, predstavnici Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova i Grada Novog Sada. Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom je otvorio ovu manifestaciju. „Ponosno stojim ovde pred vama, okružen talentovanim mladim ljudima, koji su čuvari našeg bogatog nasleđa i tradicije. Veoma je važno što smo svi zajedno ovde, bez obzira gde živimo, jer je upravo ujedinjenost ključna za očuvanje našeg nacionalnog identiteta i jačanje veza između matice i dijaspore”.

Goste je pozdravio i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon. „Od kada sam postao direktor Uprave za saradnju sa dijsporom i Srbima u regionu, svi me pitaju kako izlazim na kraj sa našom neslogom, pogotovu u dijaspori, jer mi Srbi smo poznati po tome što smo uvek posvađani. Međutim, ja smatram i više puta sam se uverio u to, da Srbi nisu manje složni ni od Francuza, ni od Italijana i ostalih naroda i da naša dijaspora ume da bude jedinstvena kada je to potrebno. U Novom Sadu, okupilo se 45 udruženja iz naše dijaspore. Radili su vredno mesecima zajedno, prevazilazeći sve nesuglasice i nesporazume, kako bismo, uz podršku naših institucija bili danas svi zajedno. Ovo okupljanje je pravi primer sloge i jedinstva i to je ono što je potrebno našoj Srbiji i našoj dijaspori. Hvala što ste na delima pokazali da je to moguće i pokazali svima nama pravac kojim treba da idemo“, izjavio je direktor Arno Gujon. On je dodao da je „folklor igra sa dušom koja neguje tradiciju i čuva srpski identitet. Gde god da se nalazimo, prvi zvuci i takovi muzike, izmamiće osmehe na licima naših ljudi koji će odmah poželeti da zaigraju neko od srpskih kola. Ovim susretom naših mladih iz regiona i dijaspore, kroz razgovor na maternjem jeziku, uz pesmu i igru, još jednom ćemo pokazati da će poreklo i tradicija uvek odolavati prolasku vremena i biti pečat svakog od nas,“ poručio je Gujon.