Početna Informacije U Vašingtonu osnovan Američko-srpski poslovni savet

U Vašingtonu osnovan Američko-srpski poslovni savet

U Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu osnovan je Američko-srpski poslovni savet sa ciljem daljeg unapređenja ekonomskog dijaloga i privrednih veza Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. „Savet je osnovan na inicijativu ambasadora Republike Srbije u SAD Marka Đurića i nekadašnjeg zamenika pomoćnika ministra trgovine SAD Erika Stjuarta, aktuelnog direktora Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA), koji će obavljati funkciju predsednika Američko-srpskog poslovnog saveta. Ceremoniji su prisustvovali i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Republici Srbiji Kristofer Hil”, prenela je Ambasada Srbije u Vašingtonu. Tom prilikom je održana i svečana ceremonija.

Ambasador Marko Đurić i predsednik Upravnog odbora ovog Saveta Stjuart Džons potpisali su Memorandum o razumevanju između Ambasade Republike Srbije i Američko-srpskog poslovnog saveta kojim se obavezuju na intenziviranje bilateralne saradnje u oblasti ekonomije i biznisa. „Osnivanjem Američko-srpskog poslovnog saveta otvara se novo poglavlje u ekonomskom partnerstvu naših dveju nacija. Ovaj Savet otelotvoruje našu zajedničku posvećenost jačanju veza, promociji trgovine i investicija, i snažnijem međusobnom razumevanju i uvažavanju“, ukazao je ambasador Đurić. On je dodao i da novoosnovani Savet ima ulogu platforme za saradnju, dijalog i inovacije, kao i za otvaranje novih mogućnosti i prilika za napredak preduzeća i kompanija u obema državama.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakao je zadovoljstvo činjenicom da se ovom inicijativom interes privatnog sektora postavlja u fokus naših bilateralnih odnosa. „Ekonomske odnose Srbije i SAD vidim kao jezgro, čvorište i katalizatora napretka čitavog Zapadnog Balkana, čime će ovaj region postati, što već praktično i jeste, jedan od najvažnijih delova Evrope”, naglasio je Eskobar.

Ambasador SAD u Republici Srbiji Kristofer Hil ocenio je da uspostavljanje Američko-srpskog poslovnog saveta predstavlja važnu prekretnicu u daljem razvoju bilateralnih odnosa. „Naše dve nacije dele istu orijentisanost ka poslovnoj saradnji, slobodnom tržištu i zajedničkom radu na tome da učinimo boljim ne samo naš odnos, već i čitav svet. Odnos sa Srbijom nam je važan – ona nije samo zemlja u srcu Evrope, već i zemlja koja je u našim srcima“, podvukao je Hil.

Predsednik za korporativne poslove kompanije „Behtel” i predsednik Upravnog odbora Saveta Stjuart Džons pohvalio je dinamični rad ambasadora Đurića i ambasadora Hila na promociji zajedničkih interesa, dodavši da je njegova kompanija izuzetno zadovoljna poslovanjem u Srbiji i saradnjom sa našom Vladom. Događaju je prisustvovala i zamenica trgovinskog predstavnika SAD Silvija Savić, zvaničnici Stejt departmenta i Ministarstva privrede SAD, kao i predstavnici brojnih američkih kompanija.

Američko-srpski poslovni savet (American-Serbian Business Council – ASBC) predstavlja inovativnu platformu za intenzivniji dijalog američkih institucija i privrednih subjekata sa srpskim zvaničnicima i poslovnim sektorom. Putem ovog Saveta kao novog vida saradnje, radiće se na efikasnijem promovisanju Srbije kao poslovne i investicione destinacije, proširenju obima robne razmene između Srbije i SAD, kao i razmeni iskustava i dobrih praksi u oblasti ekonomije i biznisa.

Foto: Ambasada Srbije u Vašingtonu