Početna Najave Vidovdan u Parizu će se obeležiti na srpskom vojnom groblju u predgrađu...

Vidovdan u Parizu će se obeležiti na srpskom vojnom groblju u predgrađu Pariza Tijeu pomenom u subotu 24. juna

Predstavnici Saveza Srba Francuske pozvali su svoje članove kao i sve ljude dobre volje da se u subotu 24. juna, sa početkom u 11 časova okupe na srpskom vojnom groblju u Tijeu kod Pariza i da pomenom odaju poštu vojnicima koji su dali život u velikom ratu i ujedno da podržimo naše sugrađane na Kosovu i Metohiji, koji su izloženi velikim provokacija i u ovom trenutku se nalaze u veoma teškoj situaciji.

„Ne zaboravimo naše sunarodnika na Kosovu i Metohiji. U poslednje vreme svedoci smo nasilja srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Kao i svake godine, Savez Srba Francuske organizuje pomen srpskim borcima na groblju u Tijeu. Ovim pomenom i okupljanjem želimo da pokažemo da srpski narod na KiM nije sam“.

U svoj pozivu na srpskom i francuskom jeziku predstavnici Saveza Srba Francuske su objasnili šta je to Vidovdan. „To je nacionalni, rodoljubivi a potom i verski srpski praznik. Vidovdan za nas znači mnogo više od jednog datuma na kalendaru. Mnogo više! Vidovdan je bitka na Kosovu Polju 1389. godine, koja je obeležila bitku između Otomana i hrišćana predvođenih srpskim knezom Lazarom. Vidovdan je naša hrabrost, naš identitet i jedinstvo slovenskih pravoslavnih naroda.  Vidovdan je sećanje na sve Srbe koji su poginuli kroz istoriju, ali i pomen nepravde, zuluma. Opsesija koja još traje na Kosovu i Metohiji, 634 godina kasnije nad Srbima“, istakli su predstavnici Saveza.

Na pitanje zašto je Vidovdan toliko bitan za nas, odgovorili su: „Naš narod je nekoliko decenija na svojoj zemlji ugrožen, pod silama i povređen. Zemlja koja postoji od šestog veka i koja je koren naše nacije, a potom i naše vere. Na toj zemlji pamtimo najlepše stranice istorije Srbije a i najsrećnije. Naš narod je nakon presija umeo da sačuva svoju kulturu i svoj jezik u najstrašnijim trenucima, tokom okupacija. Od Nato bombardovanja 1999. godine više od 200.000 Srba je na žalost moralo da napusti svoje dome, a kasnije još 4000 nakon pogroma od strane Albanaca 2004. godine. Za sve nas je važno da glasno kažemo dosta za svo to ponižavanje i preseljavanje Srba sa Kosova i Metohije i da će čuje ovde i u Francuskoj a potom i širom sveta“.
Savez Srba Francuske želi da upozna svet sa istorijom i situacijom koju Srbi na KiM svakodnevno doživljavaju. Ovi progoni i nasilje na Srbima moraju se čuti od najvećeg broj ljudi, kako bi se saznali šta se dešava samo dva sata letom od Pariza. Iz tog razloga SSF organizuje veliki skup na Srpkom vojnom groblju u Parizu.

Sprsko vojno groblje se nalazi na adresi 261 Route de Fontainebleau, 94320 Thiais, (samo 20 minuta od Pariza). Na groblju je sahranjeno 747 srpskih ratnika iz Prvog svetskog rata, koji su sa fronta prevezeni u francuske bolnice. Na istom groblju je sahranjen i kasnije ubijeni Esad-paša Toptani, koji je omogućio prelazak srpske vojske preko Albanije.