Početna Događanja U Berlinu odražano književno veče posvećeno srpsko-nemačkim književnim vezama

U Berlinu odražano književno veče posvećeno srpsko-nemačkim književnim vezama

U Ambasadi Republike Srbije u Berlinu u sredu uveče, 21. juna održano je književno veče posvećeno srpsko-nemačkim književnim vezama. „Skup je otvorila ambasador dr. Snežana Janković rekavši da imamo dragocenu priliku da ugostimo renomirane slaviste iz Srbije i Nemačke, koji svojim svakodnevnim naučnim, književnim i prevodilačkim radom obogađuju inače bogate srpsko-nemačke književne veze”, prenela je Ambasada Srbije u Berlinu.

Prof. dr Robert Hodel sa Instituta za slavistiku Univerziteta u Hamburgu, prof. dr Boško Suvajdžić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Skupštine Vukove zadužbine i prof. dr Mina Đurić sa Filološkog fakulteta predstavili su svoja dela i govorili o saradnji Srbije i Nemačke u oblasti književnosti.

Ambasadorka dr Snežana Janković (druga s leva) sa svojim gostima
Foto: Ambasada Srbije u Berlinu

Gostima je predstavljena knjiga „Život i rad pisca Dragoslava Mihailovića”, prva inostrana biografija Dragoslava Mihailovića koju je napisao prof. dr Robert Hodel, kao i njegov prevod pripovedaka Bore Stankovića na nemački jezik, zatim knjiga „Transmuzikalizacija teksta: muzika srpske modernističke književnosti” prof. dr Mine Đurić i knjige prof. dr Boška Suvajdžića „Ključ od Kosova” i „Vuk Stefanović Karadžić 1787-1864-2014, Usmeno narodno stvaralaštvo Srba”.

Ovo književno veče predstavljalo je svojevrstan uvod u otvaranje izložbe „Vuk i Nemci” u Državnoj biblioteci u Berlinu 22. juna, što je ujedno i povod posete prof. dr Boška Suvajdžića i prof. dr Mine Đurić Berlinu. Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, profesori slavistike sa Humbolt Univerziteta, studenti, kao i predstavnici srpske zajednice, dodato je u saopštenju Ambasade.