Početna Događanja Velika zainteresovanost za gostovanje prof. dr Kovića u Inzbruku i Lincu

Velika zainteresovanost za gostovanje prof. dr Kovića u Inzbruku i Lincu

Vidovdansko humanitarno veče podržali Srbi iz velikog dela Austrije

Prof. dr Miloš Ković iz Beograda gostovao je minulog vikenda u austrijskom Inzbruku i Lincu. U organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) on je u subotu uveče održao predavanje na temu „Kosovski zavet u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda”. Gostovanje profesora Kovića, poznatog istoričara sa Univerziteta u Beogradu, održano je u prostorijama KUD-a Đurđevdan u Inzbruku uz prisustvo značajnog broja gostiju iz Inzbruka, drugih gradova Tirola, ali i Graca, koje su pogačom i solju na ulazu dočekale devojčice iz KUD-a Đurđevdan u srpskoj narodnoj nošnji. U subotu uveče predavanje je počelo zajedničkom molitvom koju su očitali prota Aleksandar Stolić, paroh inzbruški, i otac Mihail Gavrilović, paroh kufštajnski, nakon čega je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača SPOJI-a i član Uprava SPOJI i Saveza Srba Austrije, u ulozi voditelja pozdravio sve prisutne goste među kojima su bili i Stefan Koprivica, predsednik HO Srbi za Srbe Austriji (čija organizacija je takođe organizator posete prof. Kovića Austriji) i Dražen Plavšić, član UO SZS Austrija, Ostoja Popadić, predsednik KSK Petar Kočić Zmijanje iz Figena sa njihovim članovima, članovi KUD-a Đurđevdan, kao i brojni drugi gosti.

Foto: Spoji

Mr Mladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Austriji i predsednik Saveza Srba Austrije, iz opravdanih razloga nije mogao da dođe na humanitarno predavačko veče. Njegovo pismo u kojem je izrazio zadovoljstvo održavanja ovakvog događa i uputio pozdrave svim prisutnima, pročitao je mr Vladimir Vlajić. U svom jednočasovnom izlaganju profesor Ković je objasnio značenje Kosovskog zaveta za srpski narod u prošlosti, stavljajući poseban akcenat na sadašnjost i budućnost, posle čega je usledila jedna živa diskusija u kojoj je prof. Ković odgovarao na pitanja vrlo zainteresovane publike.

Prof. Ković je na kraju večeri uputio sledeću poruku svim prisutnima: „Ostanimo u Kosovskom zavetu! Obnovimo praotačka predanja! Budimo uvek i po svaku cenu verni Istini! Dogodine u Prizrenu!”. Na samom kraju svi prisutni su imali mogućnost da nabave knjige prof. Kovića, kao i časopise i narukvice SPOJI i da doniraju za ugrožene porodice na prostoru bivše Jugoslavije. Zahvaljujući velikom srcu svih donatora na kraju je skupljeno 863 evra, istakli su članovi SPOJI.

„Publika u Inzbruku pažljivo je slušala predavanje i postavljala odlična pitanja. Zahvaljujem SPOJI za izvanrednu organizaciju. Takva omladinska udruženja temelj su naše budućnosti”, istakao je prof. Ković po završetku događaja u Inzbruku. Stefan Koprivica, predsednik humanitarne organizacije Srbi za Srbe Austrija, u čijoj organizaciji je prof. Ković govorio i sledećeg dana u Lincu, ovim povodom je izjavio: „Impozantno je na koji način profesor Ković uspeva publici da dočara tu vanvremensku nit Kosovskog zaveta dokazavši da se ne radi o nečemu arhaičnom, nego o nečemu što je isto juče, danas i sutra!”

Filip Vlajić, predsednik i jedan od osnivača SPOJI, u ime organizacije je zaključio sledeće: „Ovom prilikom želim da se zahvalim još jednom prof. dr Koviću za prihvatanje poziva za humanitarno predavačko veče u Inzbruku, braći iz Srbi za Srbe, kao i svim prisutnima koji su svojim dolaskom uveličali ovo veče, a svojim velikodušnim donacijama pomogli humanitarne akcije koje organizujemo za naše sunarodnike na Balkanu. Ali najpre želim da izrazim našu podršku našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji i da im pošaljemo poruku da nisu sami i da smo i dalje uz njih, kao i sve ove godine!” – DOGODINE U PRIZRENU!
Tokom boravka u Inzbruku prof. Ković je posetio i Srpsku pravoslavnu crkvu i spomen-ploču Diani Budisavljević.