Početna Kultura Slika Uroša Predića „Kosovka devojka” izložena u Konaku knjiginje Ljubice

Slika Uroša Predića „Kosovka devojka” izložena u Konaku knjiginje Ljubice

Povodom jednog od  najvećih srpskih praznika Vidovdana, na inicijativu potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković, danas je u Konaku kneginje Ljubice izložena jedna od najpoznatijih slika u istoriji srpske umetnosti i kulture „Kosovka devojka” Uroša Predića. Slika koju će zainteresovani posetioci moći da pogledaju danas do 18 časova nastala je na osnovu crteža iz 1914. godine, a kao inspiracija za sliku Urošu Prediću poslužila je narodna pesma Kosovka devojka, koju je smatrao jednom od najlepših u istoriji srpske književnosti.

Ministarka kulture Maja Gojković rekla u Konaku kneginje Ljubice da ova slika na jedan poseban način prikazuje dostojanstvo, čast, veliku ljubav prema otadžbini. „U isto vreme, kada posmatramo ovu sliku, boje i likove koji se nalaze na njoj, možemo da sažmemo svu tugu jednog naroda. Ova slika je u stvari univerzalna slika koja prikazuje sva stradanja srpskog narodna kroz našu istoriju, a sa druge strane to dostojanstvo i našu odlučnost da se uvek i iznova rađamo”, naglasila je ministarka.

„Toliko istorije imamo u sebi da nismo ni svesni. Ponosna sam na to, na politiku koja razvija i obnavlja kulturu sećanja, a deo kulture sećanja svakako mora da bude i ovakav jedan čin- prikazivanje predivnih slika koje su nastale kroz delove naše istorije, a to je svakako i „Kosovka devojka”, rekla je Gojković. Ona je istakla da se očekuje u narednih nekoliko godina da Muzej grada Beograda dobije novu zgradu i „Kosovka devojka” dobije svoje stalno mesto, odnosno bude u stalnoj postavci. „To je veoma važno, da na isti način kako Mona Lizu može da gleda čitav svet, tako da i mi Kosovku devojku prikažemo našim građanima, svim generacijama, ali i svim turistima i putnicima namernicima koji dolaze u Beograd”, rekla je ministarka Gojković.

Slika „Kosovka devojka” otkupljena je od knjižarskog preduzeća „Polet” 1940. godine i od tada se čuva u Biblioteka grada Beograda.

Izvor: Ministarstvo kulture R. Srbije