Početna Događanja Srbija predstavila tradicionalne vrednosti na manifestaciji Rumunsko selo u Švajcarskoj

Srbija predstavila tradicionalne vrednosti na manifestaciji Rumunsko selo u Švajcarskoj

Proteklog vikenda u Frajburgu, u Švajcarskoj, održan je multikulturalni festival Rumunsko selo. U organizaciji Rumunsko- švajcarskog udruženja, treću godinu za redom, održava se ova manifestacija na kojoj je po prvi put učestvovala i Srbija. Zemlja domaćin bila je Rumunija, a pored Srbije, svoje tradicionalne kostime i muziku prikazale su Gruzija, Moldavija, Ukrajina i Slovenija. Srbiju je predstavljao Umetnički centar Soko iz Bazela i to sa dve pevačke grupe, dok je u ime Ambasade Republike Srbije iz Berna pozdravnu reč održao konzul Predrag Mandić. Srbija je, kao i ostale gostujuće države, imala svoj štand na kojem su se pored velike srpske zastave i narodne nošnje, mogli pronaći i različiti prospekti i brošure o turističkim potencijalima Srbije. Izložbeni prostor su krasile i slike znamenitih Srba kao što su Nikola Tesla, patrijarh Pavle, Mileva Marić Ajnštajn i Novak Đoković. Bili su izloženi i razni suveniri sa srpskom trobojkom, ali i ikone Svetog Save i Bogorodice. Posetioci srpskog štanda mogli su da se posluže projom i gibanicom pripremljenim na tradicionalan način.


Foto: D. Mandić / G. Adamović
Manifestacija Rumunsko selo je festival koji se već tradicionalno održava na otvorenom trgu u Frajburgu i krase ga štandovi kulinarstva i tradicionalne umetnosti. Na pozornici su se smenjivali izvođači i kulturno-umetnička društva, tako da je svako na maternjem jeziku prezentovao svoju kulturu i tradiciju. Rumunske narodne igre su privukle veliku pažnju, dok je nastup srpskog Umetničkog centra Soko ispraćen sa velikim oduševljenjem. Soko je nastupio kroz dva sastava, žensku pevačku grupu koju su činile: Andrijana Adamović, Natalija Stanković i Milica Milutinović, dok su dečju pevačku grupu predstavile: Dijana Jovičić, Mia Petrović, Teodora Panić, Marta i Petra Adamović. Iako na svojim nastupima pretežno neguju stil pevanja „a kapela”, ovaj put su repertoar obogatili muzičkom pratnjom. Marta i Petra Adamović svirale su violinu i klavijature, dok je Nikola Todorović pevačku grupu pratio na klarinetu, a njegov tata Dejan na gitari. U susret velikom srpskom prazniku Vidovdanu, predsednica Umetničkog centra Soko, Andrijana Adamović, pripremila je repertoar koji je sadržao veliki broj pesama sa Kosova i Metohije. Naizmenično su nastupale članice dečjeg i ženskog sastava Umetničkog centra Soko pevajući najlepše srpske rodoljubive i ljubavne pesme. Nizale su zavičajne pesme poreklom sa severa do samog juga Srbije: „U Milice duge trepavice”, „Divan je kićeni Srem”, „Gusta mi magla padala”, „Ja večeram, dragi zvezde broji”, „Nikolo, gajlegolemo”, „Da sam izvor voda ladna”, „Vo naše selo malovo”, „Žanjem žito pa ga lepo slažem”, „Drino vodo, žubora ti tvoga”, „Ide Lola u čarapa belih”, „Moj Dragane, verovatno ti je”, „Razgranala grana jorgovana”, dok je na samom kraju otpevana srpska kosovska pesma „Usnula je dubok sanak”. Veliku pažnju publike izazvalo je Andrijanino solo izvođenje pesme „Moba prela kod kneza Lazara”. Publika je bila oduševljena nastupom srpskog vokalno-instrumentalnog sastava, i sve vreme je pevala sa njima. Srpska trobojka je bila u prvom planu, pa su je držali i domaćini Rumuni.

U ime Ambasade Republike Srbije u Bernu, prisutne je pozdravio konzul Predrag Mandić. Zahvalio je organizatorima na pozivu i izrazio želju da učešće Srbije postane tradicija kada je ova manifestacija u pitanju. Pozvao je sve prisutne da posete srpski štand i uzmu brošure i prospekte kako bi se upoznali sa prirodnim lepotama Srbije. Zahvalio je i Umetničkom centru Soko na učešću, kao i svojoj supruzi Dragani što se potrudila da sve organizuje kako bi Srbija ove godine bila predstavljena na manifestaciji Rumunsko selo.

Srpsku zajednicu je ove godine okupila novinarka Dijaspora Televizije Švajcarska, Dragana Mandić, koja je organizovala srpski štand uz pomoć kolege, novinara, Stanka Nedića i konzula Predraga Mandića. Pored tradicionalnih obeležja Srbije, kao što su opanci, šajkača, jeleče i nošnja, posetioci štanda mogli su da se malo bliže upoznaju sa znamenitim ličnostima srpskog porekla, kao i turističkim potencijalima Srbije. „Srpski štand su posećivali ljudi različitih nacionalnosti u želji da čuju nešto više o Srbiji, dok su mnogi bili iznenađeni da je Nikola Tesla Srbin. Potrudili smo se da razbijamo predrasude o Srbiji i Srbima kao narodu. Podelili smo veliki broj brošura i prospekata o Srbiji, ali smo i svakome ko nas je posetio poklonili jednu geografsku kartu Srbije, na kojoj se jasno vidi celokupna teritorija naše lepe zemlje. KUD Karađorđe iz Berna nam je pozajmio narodnu nošnju koja se najviše dopala našim kolegama sa ukrajinskog štanda, ali i gostima iz Alžira. Umetnički centar Soko nas je predstavio divnim rodoljubivim pesmama i pokazao snagu ljubavi koju srpski narod gaji prema Kosovu i Metohiji. Otac Stanko Marković iz Berna nam se takođe pridružio na štandu, a zahvalila bih i mom suprugu Predragu Mandiću što je u ime ambasade podržao učešće Srbije, kao i našoj deci koja su nam ceo dan pomagala za štandom, tako da smo ovim zajedničkim prisustvom pokazali snagu i značaj porodičnih vrednosti” – istakla je Dragana na samom kraju manifestacije.


Foto: D. Mandić / G. Adamović

Manifestacija Rumunsko selo je još jednom pokazala solidarnost između različitih naroda u Švajcarskoj, ali i podršku Švajcaraca ovakvim skupovima. Glavni cilj manifestacije je bio promocija rumunske narodne nošnje, kao i narodnih nošnji zemalja gostiju. „Poziv konzula Predraga Mandića i njegove žene Dragane da predstavljamo Srbiju na ovoj manifestaciji, veoma me je obradovao i bez razmišljanja sam ga prihvatila. Uvek je posebna čast kada ovako zvanično možete da predstavljate svoju zemlju u inostranstvu, pa još i pred drugim zemljama učesnicama. Umetnički centar Soko upravo neguje srpsko tradicionalno pevanje i na našem repertoaru su pesme iz svih krajeva u kojima su živeli i još uvek žive Srbi. Posebnu pažnju Švajcaraca uvek izazove „groktalica” specifična pevačka tehnika koja ih podseća na jodlovanje. U moru raznih tradicionalnih muzika koje su se ovde mogle čuti, stekla sam utisak da smo se izdvojili nekom drugačijom atmosferom. Naš štand koji je sa toliko ljubavi dekorisala Dragana Mandić, ostavio je poseban utisak. Sve je bilo besplatno, a Dragana i Predrag sa decom zasenili su sve svojom ljubaznošću i toplinom. Nadam se da ćemo uskoro ponoviti ovakvo druženje” – istakla je Andrijana Adamović, predvodnica Umetničkog centra Soko.

Celodnevna manifestacija na glavnom trgu u Frajburgu privukla je veliku pažnju kako vizuelnim tako i svojim audio sadržajima. Švajcarci, kao i razni drugi narodi, okupili su se u velikom broju kako bi se na različite načine upoznali sa kulturama predstavljenih zemalja. Bilo je tu i igre i pesme, ali i različitih kulinarskih specijaliteta. Srpski predstavnici su ovogodišnjim debitovanjem probili led i postavili dobre osnove za dalja učešća na ovom i sličnim festivalima.

Članovi Umetničkog centra Soko iz Bazela sa konzulom Predragom Mandićem
Foto: D. Mandić

Nikola Todorović, klarinetista, učesnik ove manifestacije je izjavio: „Meni je baš bilo lepo da sviram klarinet na otvorenom. Moj mali bata Boris prvi put je došao da me vidi na koncertu, tata Dejan je prvi put svirao gitaru zajedno sa mnom. Ponosan sam što me je pratio. Lepo sam se proveo sa mojim drugaricama sokolićima. Ja sam ranije pevao sa njima. Volim kako one pevaju, a i večera u piceriji u Frajburgu bila je uživancija.” Dok njegov tata Dejan Todorović ističe: „Bila mi je posebna čast i zadovoljstvo da učestvujem i prisustvujem ovom događaju, jer oduvek ljude iz Rumunije doživljavam kao narod blizak mom narodu, valjda zbog sličnosti naših kultura, tradicija i vere naravno”.

Marta Adamović: „Svidelo mi se što nas je ovog puta pratila i muzika i što sam mogla i ja da sviram violinu. Bilo je mnogo različite muzike, iz različitih zemalja. To je lep način da upoznamo i neku drugu kulturu. Jako mi je bilo zabavno dok smo stvarali muziku na sceni. Interesantno mi je što smo imali naš štand sa slikama i hranom. Pojeli smo celu gibanicu, jer je bila baš ukusna”.

Teodora Panić: „Bilo mi je prelepo. Baš sam uživala dok sam pevala, a posebno mi je lepo bilo to što je bilo puno dece!”. Mia Petrović: „Već godinama pevam sa Andrijanom i drugarima iz Sokola. Mnogo volim kad smo zajedno, a posebno sam ponosna što smo predstavljali Srbiju”.

Milica Milutinović, članica ženske pevačke grupe: „U prelepom Frajburgu u samom srcu grada, čule su se pesme, igre i običaji naših domaćina, Rumuna. Na poziv domaćina rado smo se odazvali, pa je Kulturni centar Soko kao gost upotpunio njihov program. Sudeći po aplauzima, melodije i pesme naše Srbije su ostavile jak utisak, a naša srca su ispunjena toplinom i velikim zadovoljstvom. Bili smo deo ove manifestacije i sa ponosom smo pevali i branili boje Srbije. Ovaj neobični vikend za nama u potpunosti je ispunjen u svakom smislu te reči. Vikend u znaku kulture, pesme i običaja. Jedno neprocenjivo zadovoljstvo i iskustvo”.

Šrand osmislila i uredila novinarka Dragana Mandić
Foto: G. Adamović

Petra Adamović, članica dečje pevačke grupe Umetničkog centra Soko nije krila oduševljenje nakon nastupa: „Bilo je mnogo lepo, ja sam uživala i ponosna sam na sebe što sam prvi put pratila na klavijaturi moje drugarice koje su pevale pesmu „Divan je kićeni Srem”. Veliko mi je zadovoljstvo i ponos što sam mogla da predstavim svoju zemlju Srbiju. Moja sestra Marta je svirala violinu zajedno sa Dejanom koji je svirao gitaru. Baš su lepo svirali. Moja mama je pevala sa ženama, sokolicama, i one su divno pevale”.

Maja Petrović, koja je došla iz Bazela da prati nastup svoje ćerke koja je branila boje Srbije je istakla: „Ovaj nastup je pokazao kakvu šarenu kulturnu baštinu imamo i koliko naša draga Andrijana ulaže vremena i truda, jer su naša deca iz nastupa u nastup sve bolja. Kroz ovakva učešća im se stvara i razvija ljubav prema zemlji porekla, što je već sada očigledno. Festival je sam po sebi pokazao tipičnosti za zemlje porekla učesnika. Hvala članovima ambasade koji su nas srčano podržali”.