Početna Škola Vidovdanska svečanost održana u Frankfurtu

Vidovdanska svečanost održana u Frankfurtu

U punoj sali Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu na Majni, u subotu, 1. jula 2023. godine, priređena je tradicionalna Vidovdanska svečanost na kojoj su učenicima osmog razreda Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen dodeljena uverenja o završenom posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu. Školsku 2022/23. godinu je završilo trideset i dva mala maturanta.

Na početku svečanosti , prisutne učenike, njihove roditelje i goste je pozdravio i poželeo dobrodošlicu generalni konzul ranko Radovanović. Ukazujući na značaj negovanja i očuvanja maternjeg jezika kao i razvijanja svesti o nacionalnom identitetu, Radovanović je čestitao učenicima završetak osnovnog obrazovanja u inostranstvu i zahvalio se roditeljima na odgovornom odnosu  prema negovanju maternjeg jezika. Generalni konzul je izrazio veliko zadovoljstvo zbog sve većeg broja učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku.


Foto: Sprska škola u Hesenu

Prisutne je pozdravila i koordinatorka vaspitno-obrazovnog rada u inostranstvu Biljana Bukinac, istakla značaj nastave na maternjem jeziku i svoje obraćanje završila rečima velikog Duška Radovića „Čuvajte srpski jezik svakoga dana po malo, srpski jezik nema nikog drugog osim nas”. 

Usledio je deo programa  koji su sa svojim nastavnicima Bojanom Rakonjac, Sonjom Zrnić, Tatjanom Milanović i Vladimirom Živanovim pripremili učenici iz 27 nastavnih grupa u Hesenu. Učenici su nadahnuto recitovali i pevali o svom poreklu i zavičaju svojih predaka. Tako je na najbolji način obeležen završetak školovanja na maternjem jeziku i jedan deo odrastanja malih maturanata.

Uverenja i knjige su učenicima dodelili generalni konzul Branko Radovanović i njihovi nastavnici. Nakon fotografisanja, u završnom delu svečanosti,  priređen i koktel u dvorištu konzulata. Nastavnici su ponosni  jer su ispratili generaciju đaka, čuvara srpskog jezika, kulture i tradicije u rasejanju. Takođe su izrazili posebnu zahvalnost generalnom konzulu Branku Radovanoviću i zaposlenima u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu na Majni koji zajednička kuća za celu srpsku zajednicu.

Za portal Rasejanje.info Sonja Zrnić