Početna Događanja Morava iz Štutgarta učestvuje na ovogodišnjem Letnjem festivalu grada

Morava iz Štutgarta učestvuje na ovogodišnjem Letnjem festivalu grada

U Štutgartu je počeo šestodnevni Letnji festivala grada, koga organizuje Forum kultura, krovna organizacija migranata, koja ove godine obeležava 25 godina rada SKKD Morava iz Štutgarta. „Sama ta činjenica pokazuje da smo na ovom festivalu pesme igre i kulinarskih specijaliteta od samog početka. Mi se možemo pohvaliti da ovo nastavlja treća generacija članova Morave. Ove godine smo dobili samo tri dana (umesto dosadašnjih šest) jer je prostor na trgu ispred opštine zbog građevine skraćen, a Forum kultura želi svima da izađe u susret i omogući svim udruženjima u Štutgartu da imaju svoje štandove“, istakla je dugogodišnja aktivistkinja društva Morava i jedna od osnivača, Vera Gregović.

Raznolikost u tradiciji i kulturi učinio je da ovaj Letnji festival grada Štutgarta bude nadaleko poznat tako da nisu retki gosti i iz drugih nemačkih gradova. Tome su doprineli svi zaposleni u Forumu kultura svojim velikim angažovanjem na čelu sa  direktorom Rolfom Graserom i predsednikom ove organizacije Sami Arasom. 

Već godinama uigran tim na svim festivalima, a posebno na Letnjem festivalu grada Štutgarta



Štand Morave je kao i svake godine odlično posećen. „Ćevapčići u lepinji ili porcija sa đuvečom udarni su specijaliteti, a uz to po koja čašica rakije pa i koja dobra časa Vranca. Moravci su funkcionisali baš kao švajcarski sat. Znalo se ko je zadužen za roštilj, ko za luk, ko za lepinje ko za kasu, a ko prodaje. Organizacija perfektna, tim uigran. Za roštiljem prvo je bila naša predsednica Tamara Ristanović ,da bi je kasnije zamenio Zoran Ambrus, a sve je nadgledala i brinula o svakom detalju Verica Jugović.  Siniša Burgić i Ljubica Pantić bili su zaduženi za nabavku. Prva grupa je prvi dan odradila uspešno a verujem da će tako biti i naredna dva dana. U nedelju je internacionalni dan folklora na kome će u 16.10  nastupati naša srednja grupa”, dodala je Vera Gregović uz komentar da su Moravci od kontrolora sanitarne inspekcije grada Stutgarta dobili pohvalu za higijenu, koja je na štandu na visokom nivou. „Odrađeno sve perfektno”, dodali su Moravci.