Početna Događanja U manastiru Grabovcu održan najveći sabor Srba u Mađarskoj

U manastiru Grabovcu održan najveći sabor Srba u Mađarskoj

Mitropolit Joanikije odlikovao najvišim odlikovanjem Mitropolije crnogorsko-primorske vladiku Lukijana – Ordenom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca, za pokazanu ljubav i požrtvovanost prema srpskoj crkvi i narodu tokom dugogodišnjeg arhijerejskog služenja

Danas, u nedelju, 16. jula 2023. godine , održan je Petrovdanski crkveno-narodni sabor u manastiru Grabovcu. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop-administrator Eparhije Dakija Feliks Jeronim iz Rumunske pravoslavne crkve, episkop osečko-poljski i baranjski Heruvim i domaćin sabranja episkop budimski Lukijan. Arhijerejima su sasluživali protojerej-stavrofor Vojislav Galić, arhijerejski zamenik Budimske eparhije i protojerej-stavrofor dr Marinko Markov, arhijerejski zamenik Temišvarske eparhije, protojerej Srđan Nešić, paroh somborski (Eparhija bačka) kao i sveštenstvo i monaštvo Eparhije budimske uz pojanje crkvenog hora Sv. Car Konstantin i Carica Jelena iz Sombora.


Foto: FB Eparhija budimska

„Na kraju svete liturgije vladika Lukijan je sabranom vernom narodu predstavio visoke goste, kojima je srdačno zablagodario na trudu i ljubavi što su učestvovali u današnjem prazničnom sabranju u manastiru Grabovcu. Zatim je usledila litija oko hrama kao i pomen svim arhijerejima, igumanima i žiteljima ove sve obitelji. Po završenom krsnom ophodu oko svetog hrama, visokopreosvećeni mitropolit Joanikije je blagoslovio slavske darove i prerezao kolač u spomen Sv. Apostola Petra i Pavla”, prenela je Eparhija budimska.

Mitropolit Joanikije se zahvalio vladici Lukijanu na pozivu da učestvuje u najvećem sabranju pravoslavnih Srba u Mađarskoj. On je naglasio značaj ovakvih liturgijskih sabranja za očuvanje nacionalnog i verskog identiteta našeg naroda. Mitropolit Joanikije je posebno govorio i značajnoj ulozi vladike Lukijana u životu naše Srpske pravoslavne crkve i naroda, naročito u teškim vremenima raspada Jugoslavije i stradanja srpskog naroda. Sa obzirom da vladika Lukijan uskoro obeležava veliki jubilej – 40. godišnjicu arhijerejske službe, mitropolit Joanikije ga je ovom prilikom odlikovao najvišim odlikovanjem Mitropolije crnogorsko-primorske – Ordenom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca, za pokazanu ljubav i požrtvovanost prema Srpskoj Crkvi i narodu tokom dugogodišnjeg arhijerejskog služenja.

Mitropolit Joanikije vladiku Lukijana odlikovao najvišim odlikovanjem Mitropolije crnogorsko-primorske – Ordenom Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca
Foto: Eparhija budimska

Crkveno-narodnom saboru u Grabovcu pored brojnog vernog naroda prisustvovala su deca iz Veronaučnog kampa Eparhije budimske koji se ove godine održava u Šiklošu i Harkanju, a takođe i Biljana Gutić-Bjelica, ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj i ataše Aleksandar Farkaš na čelu delegacije Ambasade Republike Srbije u Mađarskoj kao i savetnica Ministra odbrane Republike Srbije Danica Stanisavljević, prenela je Eparhija budimska.