Početna Kultura Film „Pucnji u Marseju” nagrađen na festivalu u Iranu

Film „Pucnji u Marseju” nagrađen na festivalu u Iranu

Film „Pucnji u Marseju” Gordana Matića, osvojio je još jednu nagradu u inostranstvu. Ovo ostvarenje dobilo je priznanje za najbolji dokumentarni film na „Međunarodnom nezavisnom festivalu NORGS (NIIF)”, koji se održava u Isfahanu, u Iranu. Festival NORGS omogućava priliku da se predstave dela nezavisnih filmskih stvaralaca i umetnika iz celog sveta. Inače, film je nastao uz podršku Filmskog centa Srbije.

„Pucnji u Marseju” su snimljeni u rekordnom roku, čemu je prethodilo skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije. Film prati sudski proces teroristima Zvonimiru Pospišilu, Miju Kralju i Ivanu Rajiću, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, koji je ubio jugoslovenskog kralja Aleksandra i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, 9. oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj.

Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja, ispričana je sudska drama najbliža istini o procesu ali i epilogu po evropski mir.

Scenario filma su napisali Gordan Matić i Vladimir Andrić, a Matić je film i režirao. Ostatak ekipe čine: direktor fotografije Dušan Ivanović, montažer Aleksandar Popović, kompozitor Marko Matović, dizajner zvuka Đorđe Stevanović, kostimografki Dragica Laušević i Srđan Perić, scenograf Nenad Marković. Film je producirao Gordan Matić (Re-Kreativno dud), uz podršku koproducenta Dušana Ivanovića (Krupni plan). Direktor filma je Lazar Ivanović, a izvršni producent je Jordančo Petkovski.

Za kasting su bili zaduženi Đurđija Radivojević i Gordan Matić, a u filmu glume Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović i Jovo Maksić.

Film „Pucnji u Marseju” je višestruko nagrađivan, a prikazan je u Herceg Novom, Sarajevu, Nišu, u Kini, na festivalima u Majnhajmu, Bratislavi, Anadoliji…

Izvor: Filmski centar Srbije