Početna Kultura Izložbom „Čekajući stalnu postavku” Istorijski muzej Srbije obeležava šest decenija postojanja

Izložbom „Čekajući stalnu postavku” Istorijski muzej Srbije obeležava šest decenija postojanja

U Istorijskom muzeju Srbije otvorena je izložba „Čekajući stalnu postavku” kojom ovaj muzej obeležava šest decenija postojanja. Postavka predstavlja najvrednije predmete iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije – Karađorđević i Obrenović.

„Među brojnim originalnim eksponatima od istorijskog značaja izdvajaju se insignije kralja Petra I Karađorđevića – šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile, oivičen hermelinom i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa, a postavku upotpunjuju originalna platna Arsenija Petrovića, Đorđa Teodorovića, Stevana Todorovića, Uroša Kneževića, Paje Jovanovića, Uroša Predića i drugih značajnih umetnika”, navedeno je u Istorijskom muzeju.


Foto: Istorijiski muzej Srbije

Posebnu draž izložbi daju premijerno predstavljene i idealne rekonstrukcije kruna i odežda srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađene u cilju osvežavanja kolektivnog sećanja na ovaj period srpske istorije, a za potrebe buduće stalne postavke, koja će prezentovati prošlost ovih prostora od neolita do kraja 20. veka, dodato je u saopštenju.

Posetioci mogu da vide i rekonstrukcije ručno rađenih kruna cara Dušana, kralja Milutina, despota Stefana Lazarevića, carice Jelene, Jelene Anđel u narodu poznate kao Anžujske kao i rekonstrukcije odežda Mihaila I Vojislavljevića, odnosno Milutina i Dragutina iz perioda detinjstva, navedeno jeu Istorijskom muzeju Srbije