Početna Događanja Tatjana Milanović promovisala u Frankfurtu svoju zbirku pesama posvećenu decu „Dobro jutro,...

Tatjana Milanović promovisala u Frankfurtu svoju zbirku pesama posvećenu decu „Dobro jutro, dobri svete”

U Frankfurtu na Majni, u Nemačkoj, Tatjana Milanović je održala prvu promociju svoje nove zbirke pesama za decu „Dobro jutro, dobri svete” u izdanju Instituta za dečju književnost iz Beograda. 

Pred okupljenima na ovoj veoma zanimljivom promociji dečije zbirke pesama Dragica Sauervajn rekla dosta lepih reči i pročitala je i izjavu Aleksandra Saše Jovanovića, pesnik i predsednika Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, koji je istakao da „na jedan nenametljivi, tihi, samo sebi svojstven način Tanja nas, odrasle moli da se igramo sa decom, da im pričamo, da sa njima pričamo i da ih slušamo. Jer – deca će pamtiti svoje detinjstvo, pamtiće glas kojim smo im pevali ili pričali dok ih uspavljujemo, pamtiće toplinu zagrljaja i krila u kom su sedeli”.


Foto: arhiva T. Milanović

Upravo u tom stilu poštovanja najmlađih kojima je ovo delo i namenjeno moderator programa bio je učenik srpske dopunske škole u Frankfurtu, talentovani recitator i član dramske sekcije, Marko Čanadi, zajedno sa Dragicom Sauervajn. Za muzički deo programa pobrinula se Nika Žurkić, učenica 6. razreda je, koja je oduševila publiku svojim glasom, a Ksenija Đenadić, učenica 1. razreda srpske dopunske nastave je recitovala uvodnu pesmu iz zbirke. Publika je uživala u stihovima i divnoj večeri i ujedno je čula reči urednika dr Milutina Đuričkovića, koji je u svojoj recenziji o knjizi napisao sledeće: „Svet stvarnosti ima svoje granice. Svet mašte je neograničen”. Žan Žak Ruso – Napisane iz perspektive deteta i iz perspektive odraslog, pesme Tatjane Milanović već u samoj naslovnoj sintagmi sugerišu vedrinu, plemenitost i ostale pozitivne etičke vrednosti, koje odlikuju svet dece i svet detinjstva. Njeni veseli i razigrani stihovi obuhvataju raznovrsne teme i motive, a ponajviše one koji se odnose na igru i igračke, na lepotu prirode i godišnjih doba, na školu i društvo, na prvu đačku ljubav, te na svet biljaka i životinja. Tatjanin umetnički i stvaralački svet u celosti je namenjen deci mlađih uzrasta, a to naročito pokazuje završni ciklus pesama koji na sebi svojstven način pokazuje čemu služe pojedine stvari, predmeti, pojave, životinje i slično. U tom obraćanju naivnom svetu mališana Tatjana Milanović se trudi i u tome uspeva da bude maštovita, interaktivna i u izvesnoj meri poučna, što znači da znalački objedinjuje tradicionalno i moderno. Po tome, ali i po drugim izražajnim i semantičkim para metrima, njene pesme su pisane po meri savremenog deteta, koje na svom putu odrastanja želi da upozna svet oko sebe i svet u sebi. Iako nevelika po svom obimu, a dodatno ukrašena divnim ilustracijama Lare Dorin, ova zapažena zbirka pesama svakako doprinosi bogaćenju savremene poezije za decu kako u dijaspori tako i u zemlji”.