Početna Kultura U Lokarnu održana svetska premijera Bjelogrlićevog filma „Čuvari formule”

U Lokarnu održana svetska premijera Bjelogrlićevog filma „Čuvari formule”

Na najvećem evropskom otvorenom Filmskom festivalu u Lokarnu, u Švajcarskoj, u petak uveče je pred gotovo osam hiljada gledalaca premijerno prikazan novi film Dragana Bjelogrlića, „Čuvari formule”.

Neposredno pred početak, filmska ekipa predvođena rediteljem, kao i francuskim glumačkim zvezdama Aleksisom Manentijem i Ane Sera, prošetala je crvenim tepihom. Premijeri su prisustvovali i profesor Goran Milašinović, autor romana „Slučaj Vinča”, po kojem je scenarista Vuk Ršumović priredio ovu filmsku priču. Na crvenom tepihu bili su i naši mladi glumci Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Ognjen Mićović, kao i Maja Čampar.

Premijera ovog filma u okviru prestižnog programa „Piazza Grande” ujedno je i prvi put da se jedan balkanski film prikazuje u selekciji ovog dela programa festivala u Lokarnu.

„Jučerašnja premijera je bila veliki događaj i to ne samo za nas, autore filma, već mislim i za srpsku kinematografiju uopšte. Prvi put je jedan film sa naših prostora prikazan pred osam hiljada ljudi na najvećem otvorenom bioskopu. Po reakcijama publike, po tome kako su pratili i disali sa filmom, mislim da sa dosta optimizma možemo da se nadamo da će ova zaboravljena priča iz naše, ali i svetke istorije, pronaći svoj put do publike širom sveta, i veoma sam srećan zbog toga”, izjavio je Dragan Bjeloglić posle jučerašnje svetske premijere.

Povodom svetske premijere u Lokarnu, Filmski centar Srbije danas je na filmskom trgu priredio i koktel za posetioce ovog festivala, kako bi se što bolje upoznali sa domaćom kinematografijom i projektima koji se realizuju zahvaljujući FCS-u.

Posle premijere u Lokarnu, „Čuvari formule” će biti prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. „Sarajevo Film Festivala”, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i širom regiona.

Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Izvor: Filmski centar Srbije
Foto: Promo