Početna Događanja Na peštarskom Ilijinom bunaru se i danas okupljaju Srbi

Na peštarskom Ilijinom bunaru se i danas okupljaju Srbi

Srbi u Budimpešti svake godine obeležavaju praznik Svetog proroka Ilije, i taj običaj ima dugu tradiciju. Slavili su ga naši sunarodnici koji su došli u ove krajeve tokom Velike seobe, kao i peštanski Srbi koji su pre toga živeli ovde. Oni su od vajkada, na dan Svetog Ilije, takođe izlazili na bunar, smešten u današnjem osmom budimpeštanskom kvartu.

Bogosluženje, osvećenje koljiva i vode kraj Ilijinog bunara, u dvorištu Prirodnjačkog muzeja, obavio je protonamesnik Nikola Počuča. Posle verskog obreda, rečima dobrodošlice prisutnima se obratio Mitar Krkeljić, predsednik Srpske samouprave VIII kvarta.


Foto: Srpske nedeljne novine

Svečanost je nastavljena u sali Prirodnjačkog muzeja, folklornim programom. Perica Dunai, umetnički rukovodilac Banata, predstavio je mlade igrače iz Deske, Segedina i Novog Sentivana – petu generaciju ovog KUD-a, koji ove godine slavi 75. godišnjicu od osnivanja.

Pored glavnog organizatora, Srpske samouprave Jožefvaroša, suorganizatori ove manifestacije bili su Kulturni centar Srpski venac i Uduženje Zora, uz finansijsku podršku Fondacije Betlen Gabor.

Izvor: Sprske nedeljne novine