Početna Događanja Dve nagrade u Lokarnu za film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”

Dve nagrade u Lokarnu za film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”

Film „Čuvari formule” Dragana Bjelogrlića osvojio je dve nagrade na upravo završenom Filmskom festivalu u Lokarnu. Tokom jučerašnjeg dana, Bjelogrliću je uručena nagrada „Variety Piazza Grande” za najbolji film u selekciji „Piazza Grande”, kao i nagrada žirija „Pardo Verde Ricola”, koja se dodeljuje filmovima sa najupečatljivijom porukom.
Nagradu „Variety Piazza Grande” dodeljuje žiri sačinjen od kritičara tog prestižnog američkog filmskog časopisa koji su te godine prisustvovali projekcijama u Lokarnu. Nagrada se dodeljuje filmu premijerno prikazanom u programu „Piazza Grande”, i to filmu koji se ističe po svojim umetničkim kvalitetima i po potencijalu za prikazivanje u bioskopima. Ova nagrada treba da pomogne međunarodnom plasmanu filma, zahvaljujući vezama koje Varajeti ima sa filmskom industrijom i njegovom autoritetu u svetu filma.
Film „Čuvari formule” govoru o humanosti i empatiji, istinita priča o decenijama skrivanom akcidentu u Vinči 1958. godine, ostavio je veliki i snažan utisak na stručni žiri festivala, baš kao i na kritičare prestižnog magazine Varajati. Sa dve nagrade iz Lokarna, ekipa filma „Čuvari formule” će se već naredne nedelje pokloniti mnogobrojnoj publici na regionalnoj premijeri u okviru glavnog programa 29. Sarajevskog filmskog festivala.
Ovu jedinstvenu priču, rađenu po romanu profesora Gorana Milašinovića, kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.
Iza ovog ambicioznog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.
U Lokarnu je nagrađena i jedna manjinska koprodukcija – takođe celivečernji igrani film „Ekskurzija” rediteljke Une Gunjak, koji je osvojio specijalno priznanje u selekciji „Cineasti del presente”.

Izvor: Filmski centar Srbije