Početna Događanja U Ženevi rukopoložen Ivan Tolić

U Ženevi rukopoložen Ivan Tolić

Minulog vikenda episkop austrijsko-švajcarski Andrej boravio je u Crkvenoj opštini Svetog Apostola Andreja u Ženevi, gde je održao više sastanaka sa sveštenstvom, na kratko posetio Bern i služio svetu arhijerejsku liturgiju u Šansiju.

Kako prenosi Eparhija austrijsko-švajcarska „hram je bio ispunjen vernicima iz Ženeve, Berna i Lozane, a liturgijska radost je bila uvećana rukopoloženjem u čin prezvitera dugogodišnjeg protođakona iz Iverdona oca Ivana Tolića”. Episkopu Andreju su sasluživali: arhijerejski namesnik za Švajcarsku protojerej-stavrofor Stanko Marković iz Berna, iguman manastira Bukovo Arhimandrit Kozma (Eparhija timočka), protojerej-stavrofor Joan Sauka iz Rumunske Pravoslavne Crkve, protojerej Vasilij Pricvas iz Ukrajinske Pravoslavne Crkve, protojerej Bogoljub Popović iz Lozane, jerej Dušan Đukanović iz Udina, jerej Marko Knežević iz Lugana, jerej Nenad Brkić iz Melsa, đakon Aleksandar Savić sekretar EUO iz Beča, kao i nadležni paroh ženevski Prota Aleksandar Resimić. Za pevnicom je odgovarao mešoviti hor iz Ženeve i Lozane kao i mnoštvo čtečeva iz čitave Švajcarske.


Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

„Novom prezviteru Ivanu se na rukopoloženju očinski obratio Episkop Andrej, hrabreći novog paroha za predstojeću uzvišenu službu koja ga očekuje na novoj parohiji. Ovom prilikom je episkop zablagodario i protojereju Bogoljubu Popoviću koji je prvi započeo misiju na parohiji ženevskoj kao i protojereju Aleksandru Resimiću – novoimenovanom parohu ciriškom na dosadašnjem trudu. Novorukopoloženom jereju Ivanu Toliću – novom parohu ženevskom, vladika Andrej je iskazao srdačnu dobrodošlicu i blagoslovio nastupajući rad na njivi Gospodnjoj”, naglašeno u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

Na kraju liturgije vladika Andrej se zahvalio svom narodu i sveštenstvu na dočeku i trudu. Slavlje je nastavljeno u parohijskoj sali u Berneu gde je ovim povodom organizovan svečani ručak za sve vernike. Za vreme ručka se našoj zajednici kratko obratio protestantski pastor Aleksander Vinter poželevši dobrodošlicu novom parohu ocu Ivanu.

Istog dana, u večernjim časovima je služeno svečano večernje bogosluženje koje je prevodio im je novi prezviter Ivan Tolić a za pevnicom su odgovarali episkop Andrej, arhimandrit Kozma iz manastira Bukovo, protojerej Aleksandar Resimić i đakon Aleksandar Savić. Nakon večernje službe i kratkog razgovora o veri sa vernicima parohije ženevske, otac Aleksandar je ispratio na aerodrom episkopa Andreja i njegovog sekretara đakona Aleksandra zahvalivši im se na ljubavi i pažnji koju imaju prema parohiji ženevskoj.