Početna Zanimljivosti Sećanje na Duška Trifunovića

Sećanje na Duška Trifunovića

Na današnji dan 1933. rođen je veliki srpski književnik, pesnik i televizijski autor Duško Trifunović uz čije tekstove su mnoge generacije sa prostora bivše Jugoslavije odrastale i odrastaju i dalje uz pesme Ima neka tajna veza, Šta je, tu je, Pristao sam biću sve sto hoće , Šta bi dao da si na mom mestu, Glavo luda, Ljubomora, Srce je čudna zvijerka, Malo pojačaj radio, Rijeka suza i na njoj lađa, Da mi nije ove moje tuge, Život je maskenbal, Ne zaboravi me, Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj…

Rođen je u Sijekovcu kod Broda, preminuo je 28. januara 2006. u Novom Sadu a sahranjen je po sopstvenoj želji u Sremskim Karlovcima.

Nije bio član sekcija, ni mladi pesnik pionir. Prvu pesmu je napisao tek po povratku iz vojske, sa 22 godine. U Sarajevo je došao sa 24 godine i zanatom bravara, ali već sledeće godine je izdao prvu knjigu. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok’en rol škola.

Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata 1992. godine prešao je da živi u Novi Sad gde je nastavio da radi za TV Novi Sad.

Najpoznatiji je postao na osnovu saradnje sa rok sastavom Bijelo dugme. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pesnik sarađuje sa rokenrol bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza”, „Šta bi dao da si na mom mjestu”, „Glavo luda” i tako dalje. Sem toga, pisao je tekstove i za Indekse, Tešku industriju, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Vajtu.. a poslednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović (pesma „Ima nešto”). Ukupno je oko 300 njegovih pesama komponovano i snimljeno, a svega 3 pesme u životu je napisao na muziku.

Za svoj rad je dobio Brankovu nagradu, Šestoaprilsku grada Sarajeva, Saveznu nagradu za brigu o deci, Iskre kulture Vojvodine, Instelova nagrada, Zlatni ključić i Mikina čaša 2005.

Na Palama se jednom godišnje održava književna manifestacija „Dani Duška Trifunovića” gde se okupljaju pesnici iz Srpske, Srbije i Crne Gore.

Izvor: Vikipedija

TAJNA VEZA

Ima neka tajna veza
za sve ljude zakon krut
njome čovek sebe veže
kada bira neki put

Ima neka tajna veza
tajna veza za sve nas
njome čovek sebe veže
kada traži duši spas

Sidro koje lađu čuva
da ne bude buri plen
tone skupa sa tom lađom
jer je ono deo njen

IMA NEŠTO
Ima nešto u tom što me nećeš
ostavljaš mi vremena za druge
vidim kako veselo obljećeš
kao leptir oko moje tuge.

Ima nešto u tom što me nećeš
nešto čemu ni sam ne znaš ime
sve što kažeš na šalu okrećeš
a sve znači – ne zaboravi me.

Ima nešto u tom što me nećeš
od te laži načisto umrjeću…

Ima nešto u tom što me nećeš
i u tome što ja tebe neću…