Početna Događanja U Frankfurtu održani „Dani kulture, Srbija”

U Frankfurtu održani „Dani kulture, Srbija”

Minulog vikenda, čuvena ekonomska metropola Nemačke, Frankfurt na Majni, bila u znaku Srbije. U organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu i Centralnog saveta Srba u Hesenu i uz veliku podršku srpskih udruženja iz nemačke pokrajine Hesen održani su „Dani kulture, Srbija”. Manifestacija, koja je okupila više od 14000 ljudi, održana je u centru Frankfurta, na jednom od glavnih trgova – Rosmarktplacu.

Počela je u petak uveče obeležavanjem Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Frankfurt na Majni je to veče zaista bio prestonica srpskog rasejanja, grad u kome je zvanično, uz intoniranje himne, prvi put van Srbije i zemalja regiona obeležen ovaj praznik. Manifestaciju je otvorio ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju sa srpskom dijasporom u Vladi Srbije Đorđe Milićević. Goste su pozdravili i gradonačelnik Frankfurta Majk Jozef kao i glavni inicijator „Dana kulture, Srbija” generalni konzul u Frankfurtu Branko Radovanović.


Foto: Rasejanje.info

Ponuđen je bogat kulturni program. Svi prisutni su uživali u tri divna koncerta, Željka Vasića, Garavog sokaka, kao i Tamburaškog orkestra Novog Sada. Glumci iz Beograda su se predstavili sa dve pozorišne predstave. Dečiji kulturni centar Beograd je organizovao predstavu za decu „Marko Kraljević“, a Vesna Stanković i Milica Janketić su za odrasle izvele njihov poznati kabare „Ljubavni vremeplov”, pun nezaboravnih priča o srpskim velikanima.

 Leontina je, kao i uvek do sada oduševila ne samo decu već i odrasle svojim divnim blokom pesama, srpska društva iz Hesena folklornim nastupima, članovi crkvenog hora Sveti Vasilije Ostroški predvođeni dirigentom Dalilom Đelić splet narodnih pesama. Za učenike Srpske dopunske škole održano je niz likovnih radionica i promovisane su knjige. Održan je i turnir Trojka iz bloka HO Srbi za Srbe, na kome je bilo preko sto takmičara. Grad Novi Sad bio je partner ove manifestacije. Ceo prostor i sami štandovi bili su ukrašeni srpskim i nemačkim zastavama, mnogi su imali svoje štandove, a među njima i predstavnici Crkvene opštine u Hesenu, predstavnici humanitarnih organizacija Srbi za Srbe i Svi za Kosmet. Prezentovani su i turistički potencijali Srbije.

Bila je ovo druga manifestacija Dani kulture, Srbija koju je inicirao i organizovao generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović, koji krajem meseca završava svoj mandat u Frankfurtu. Prva manifestacija je bila 2019. godine i zbog svetske pošasti koronavirusa moralo je da se pauzira sve do ove godine. Generalni konzul Radovanović se nada, da će se posle ovakvog uspeha sa ovom manifestacijom nastaviti i nakon njegovog odlaska i da će Srbi i dalje svojim domaćinima i sugrađanima pokazati ono najlepše što nose od svoga naroda – kulturu, običaje, jezik i tradiciju.

Konzulu Radovanoviću su predstavnici srpskog rasejanja iz Hesena organizovali ispraćaj, koji nikoga na Rosmarkt trgu nije ostavio ravnodušnim. Prvi put za tu priliku, generalni konzul je obukao narodnu nošnju. To je, kako je rekao, uradio iz dva razloga – prvi je, da svim našim nemačkim prijateljima i domaćinima u ovom gradu pošalje poruku koliko smo kao narod ponosni na ono što jesmo i koliko negujemo našu tradiciju, a drugi kao zahvalnost roditeljima za vreme i napor koji su uložili da bi njihova deca čuvala našu tradiciju. Tekst o ispraćaju generalnog konzula objavićemo sutra.