Početna Događanja Srpska škola u Hesenu se predstavila na Danima kulture – Srbija u...

Srpska škola u Hesenu se predstavila na Danima kulture – Srbija u Frankfurtu

Manifestaciju „Dani kulture – Srbija” po drugi put je organizovao Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu, u saradnji sa Centralnim savetom Srba u Hesenu, Parohijom Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu i brojnim srpskim udruženjima sa ovog prostora. Manifestaciji su prisustvovali gradonačelnik Frankfurta Majk Josef, ministar bez portfelja, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Đorđe Milićević i član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić.

Na centralnom gradskom trgu Rosmarkt u toku dva dana smenjivale su se brojne kulturno-umetničke aktivnosti uključujući pozorišne predstave, muzičke koncerte i sportska dešavanja, a Dopunska nastava na srpskom jeziku u Hesenu se pobrinula da najmlađima ponudi šarenolik program. U okviru programa na centralnoj bini deca su imala priliku da pogledaju pozorišnu predstavu „Marko Kraljević” u izvođenju Dečijeg kulturnog centra Beograd, a za dobro raspoloženje pobrinula se Leontina sa edukativnim i zabavnim repertoarom.


Foto: Srpska škola u Hesenu/Rasejanje.info

U paviljonu Dopunske nastave na srpskom jeziku oba dana manifestacije decu su dočekale raznovrsne i sa velikom pažnjom pripremljene radionice. Jelena Angelovski, nastavnica Dopunske nastave u Švajcarskoj i spisateljica, predstavila je svoj višestruko nagrađivani roman „Mika”, koji govori upravo o odrastanju u dijaspori. Još jednu književnu radionicu održala je nastavnica Tatjana Milanović iz Frankfurta predstavljajući svoju knjigu poezije za decu „Dobro jutro, dobri svete”. Za jezičko-dramske radionice bile su zadužene Bojana Rakonjac i Olga Urošević. Kroz igru, priču i lutkarsko pozorište, mališani su bogatili svoj rečnik i vežbali pravilan izgovor reči u srpskom jeziku. Uz vođenje Marije Milosavljević, najmlađi su nošeni krilima pesme stigli do svoje Srbija, a u šetnju kroz prelepu ćirilicu poveli su ih Sava Bukinac i Bojana Pavlović u okviru likovne radionice „Bojama kroz ćirilicu”.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u Hesenu je ovom prilikom dobila i dve zahvalnice za svoj predan rad i izuzetan doprinos  u očuvanju kulturnog identiteta srpske zajednice u rasejanju. Čast da preuzme zahvalnice u ime  Aktiva nastavnika pripala je koordinatorki obrazovno-vaspitnog rada  Biljani Bukinac. Ovakva priznanja za našu nastavu su jak i važan podsticaj da i u narednom periodu nastavimo istim putem  i sa podjednakom posvećenošću našem pozivu i plemenitoj misiji negovanja jezika i kulture. U novu školsku godinu ulazimo i sa novim nastavnim kadrom, pa ovom prilikom srdačnu dobrodošlicu i puno uspeha u radu želimo koleginicama Olgi Urošević, Sanji Stojanović Bojković i Mirjani Mišić. Tim nastavnika koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad u nemačkoj pokrajini Hesen od školske 2023/24. broji sedam članova. Nastavu organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije. Nastava je besplatna.