Početna Događanja I u Frankfurtu se družili sa „Mikom”

I u Frankfurtu se družili sa „Mikom”

Jedna od gošći na štandu Srpske škole u Frankfurtu na manifestaciji „Dani kulture, Srbija” bila je i dr Jelena Angelovski, profesor, doktor nauka, nastavnik Srpske dopunske škole u kantonu Cirih, koordinator Srpske dopunske škole za Švajcarsku,  blogerka… koja je predstavila svoj roman „Mika”. Za koji je dobila nagrade „Rade Obrenović” 2022. od Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre, grada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet” 2023. godine za knjigu „Mika” i i regionalno priznanje „Dragan Radulović”.

Dr Jelena Angelovski je održala radionice o čuvenom „Miki”, koji se poslednjih meseci „družio” sa mnogim đacima u pre svega u rasejanju ali i u matici. „Mika živi negde drugde, u jednoj maloj zemlji zvanoj – Švajcarska. Na početku, Mika je pri kraju. Pri kraju čega? Pri kraju svog solidno skrojenog detinjstva. Zatim se, sve gori od strašnijeg, ređaju dramatični trenuci. Zašto? Zato što Mika izrasta iz detinjstva, a ono se cepa i puca po krhkim pubertetskim šavovima. Objektivno, haos, jer čovek u tom trenutku lako može ostati, figurativno govoreći, ogoljen – da kažemo neodeven, zbog čega se, osim što mu može biti hladno, lako može izbrukati pred onima koji su, da kažemo, obučeni. Fascinantnim i humorističnim opisima, autorka šalje Miku u potragu za sopstvenom „supermoći”. Usput, Mika otkriva ne samo svoju supermoć, već i supermoći svih svojih rođaka i prijatelja. Na kraju, jasno, Mika je – na početku! Na početku čega? Na početku puta da postane neko i nešto. Tamo negde, daleko u svetu, ali ujedno i blizu kod kuće” – a Mika je dečak koji je rođen u Švajcarskoj i dobio ime po čuvenom pesniku Miki Antiću.


Foto:arhiva J.Angelovski

„Na poziv koleginica iz srpske škole u Hesenu, pre svega koordinatorke Biljane Bukinac, provela sam dva divna dana u Frankfurtu, na štandu naše škole u okviru Dana kulture Srbija. Imala sam priliku da sretnem i upoznam divne nastavnice koje rade u našoj školi u pokrajini Hesen, kao i mnoge sadašnje i buduće đake i da sa njima razgovaram o tome zašto je Mika roman i o njima”, istakla je autorka romana dr Jelena Angelovski. „Zaintrigirali su ih crteži Luke Tilingera, te smo započeli temom o slovima ćirilice, njihovoj sličnosti i razlikama sa slovima latinice, koju ova deca obično prvo u školi upoznaju. Kako su saznavali više o likovima u romanu Mika, tako je rasla i radoznalost povodom toga ko je on, po čemu im je nalik i, najzad, šta je njegova supermoć. Nismo je sasvim otkrili, da ne kvarimo čitanje, ali mnogi su je naslutili. Takođe, bilo je i đaka koji su Miku već upoznali na časovima moje koleginice Bojane Rakonjac, što je bilo posebno zadovoljstvo i radost”, dodala je dr. Angelovski za medijski portal Rasejanje.info.

Pored knjige može nabaviti i audio izdanje, koje čita lično autorka romana, dr Jelena Angelovski.