Početna Događanja „Dani kulture – Srbije” u Frankfurtu „doveli” nove đake u srpsku školu

„Dani kulture – Srbije” u Frankfurtu „doveli” nove đake u srpsku školu

Ovogodišnja manifestacija „Dani kulture – Srbija” bila je prilika da dopunska nastava na srpskom jeziku u Hesenu afirmiše svoj rad i predstavi se u okviru dečijeg paviljona. „Kao i 2019. godine kada se prvi put održala ova manifestacija, organizatori Generalni konzulat RS u Frankfurtu na Majni i Centralni savet Srba u Hesenu, obezbedili su posebno mesto, posvećeno deci, učenju i nastavi na srpskom jeziku”, istakla je Biljana Bukinac, koordinator Srpske dopunske škole za više zemalja. Ona je dodala da je ovogodišnji koncept program u dečijem paviljonu bio je osmišljen na interaktivan način koji se realizovao kroz pet različitih radionica, dve literarne, dramsku, muzičku i likovnu radionicu. „Sa željom da deci pružimo priliku da iskažu svoje talente i izađemo u susret njihovim interesovanjima, trudili smo se da program bude sadržajan i raznolik. Nastavnica Bojana Rakonjac je osmislila dramsku radionicu, a nastavnica Tatjana Milanović literarnu. Imali smo i goste koji nisu deo našeg nastavničkog tima. Dr Jelena Angelovski naša koleginica iz Švajcarske je kroz radioničarski rad predstavila svoju višenagrađivanu knjigu „Mika”, flautistkinja Marija Milosavljević je realizovala muzičku radionicu, a diplomirani slikar Sava Bukinac i saradnji sa Bojanom Petrović je deci približio ćirilicu kombinujući sa kaligrafijom”, dodala je Biljana Bukinac.

Priznanje za Srpsku školu u Hesenu koordinatorka Bukinac je primila od generalnog konuzula Branka Radovanovića
Foto: Rasejanje.info

„Veoma smo zadovoljni efektima naših aktivnosti, jer je dečiji paviljon u svakom trenutku bio popunjen do poslednjeg mesta, a prisutna deca su sa velikim interesovanjem učestvovala u radionicama”, sa velikim zadovoljstvom je naglasila koordinatorka Bukinac, a redakcija portala Rasejanje.info je imala priliku da prisustvuje na nekim od radionica na paviljonu Srpske dopunske škole u Frankfurtu.

„Ovo je bila prilika da informišemo naše građane o dopunskoj nastavi na srpskom jeziku i pripremili smo informativne flajere i prijave za upis u školsku 2023/24. godinu i na naše veliko zadovoljstvo naša nastava će biti bogatija za značajan broj učenika”, pohvalila se Biljana Bukinac. „Nakon prikupljenih prijava koje smo dobili iz različitih izvora početkom oktobra počećemo sa nastavom u tri nove grupe u gradovima Bad Homburgu, što je treća grupa u ovom mestu, Inštajnu i Zelingenštadtu”, rekla je koordinatorka.

„Inače za izvođenje nastave na srpskom jeziku u Hesenu od nove školske godine angažovane su tri nove nastavnice Olga Urošević, Mirjana Mišić i Sanja Stojanović Bojković koje su nedavno stigle iz Srbije i započele sa radom. Tim nastavnika koji realizuje nastavu na srpskom jeziku u Hesenu od školske 2023/24. godine broji sedam nastavnika i spremno ulazimo u novu školsku godinu. Pojačani nastavnički kapacitet daje nam mogućnost da nastavu širimo i izađemo u susret obrazovnim potrebama naše dece u Hesenu”, dodala je Biljana Bukinac.

Ona nije krila zadovoljstvo što je Srpka škola u Hesenu dobila priznanja. „Čast nam je bila da na manifestaciji da od strane Generalnog konzulata RS i Centralnog saveta Srba primimo dva priznanja za izuzetan doprinos u očuvanju i jačanju srpske zajednice u Hesenu, jedno za dopunsku nastavu na srpskom jeziku, a drugo za lični doprinos koordinatora”.

Nastavnice Srpske dopunske škole u Hesenu sa generalnim konzulom Radovanovićem i njegovom supugom i koordinatorkom Bukinac
Foto: Rasejanje.info