Početna Najave Konkurs za aforizme za decu i mlade NDKC i lista Neven traje...

Konkurs za aforizme za decu i mlade NDKC i lista Neven traje do 1. oktobra

Na konkursu mogu da učestvuju i deca iz rasejanja i regiona koja pohađaju školu na srpskom jeziku

Podsećamo da su Novosadski dečiji kulturni centar i list za decu Neven raspisali drugi Konkurs za aforizme o deci i mladima (porodici, rodbini, školi, drugarima, putovanjima, knjigama, slobodnom vremenu, sportu, kućnim ljubimcima, hrani), kao i ostalim temama koje je odnose na obrazovanje, vaspitanje, igru i odrastanje.

Pravo učešća na Konkursu imaju učenici osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i škola na srpskom jeziku u regionu i dijaspori.
Aforizmi su, književna forma (najčešće od jedne do tri rečenice) u kojoj se mudre misli, iskustva ili zapažanja saopštavaju na duhovit i neobičan način. Aforizam nam u prvom delu nešto nagovesti, ali se u nastavku i na njegovom kraju dešava drugačije ili potpuno suprotno od očekivanog, kao u aforizmu Dušana Radovića: „Ja sam baksuz, uvek odgovorim tačno, ali na pogrešno pitanje”. Ova književna vrsta može predstavljati i pouku, savet ili savremenu poslovicu, kao što je, na primer aforizam Jovana Jovanovića Zmaja: „Ko svakome veruje, zaslužuje da bude prevaren”.

Pravo učešća na konkursu imaju učenici osnovnih škola sa teritorije Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine,  kao i škola na srpskom jeziku u regionu i dijaspori. Potrebno je poslati do dvadeset aforizama, potpisanih imenom i prezimenom, uz navođenje razreda i odeljenja, naziva škole, mesta u kojem se nalazi škola, kao i ličnih podataka autora: adrese, kontakt telefona i adresa elektronske pošte.
Aforizme treba poslati do 01.10. 2023. na adresu: neven.aforizmi@gmail.com
Žiri, koji čine književnik Aleksandar Čotrić, urednica Nevena Jelena Dopuđ i književnik Bojan Ljubenović izabraće najbolje aforizme čiji će autori biti nagrađeni.
Odluka žirija biće objavljena do 15. 10. 2023. Uručenje nagrade biće organizovano do kraja godine.