Početna Događanja Na skupštini ASSF definisana strategija o daljem radu na jačanju društava

Na skupštini ASSF definisana strategija o daljem radu na jačanju društava

Prethodnog vikenda je, u okviru proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, održana redovna godišnja skupština Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) na kojoj su usvojeni brojni noviteti na jačanju kvaliteta rada kulturno-umetničkih društava koja su članovi ovog Saveza. Otvaranju skupštine prisustvovali su i Žarko Obradović, ambasador Srbije pri OEBS i organizacijama UN u Beču,  Vera Vukićević, generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu i Mladen Filipović, predsednik Predstavništva Republike Srpske u Austriji, koji su se ovom prilikom i obratili prisutnima. Na samom početku skupštine, Savezu su pristupila dva nova člana, KUD Brojanica iz Graca i KUD Nikola Tesla iz Filaha.

„Ponosni smo na činjenicu da imamo nove članove, jer to predstavlja potvrdu našeg svakodnevnog rada i zalaganja za očuvanje srpske kulture i tradicije ovde u Austriji, i potvrdu da marljivo zastupamo interese naših društava. Postoji još Kulturno umetničkih društava u Austriji koji su aplicirali za prijem u članstvo i pokrenuli proceduru da postanu deo naše velike folklorne porodice”, kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

„Samo ujedinjeni i zajedničkim aktivnim radom možemo ostvariti još bolje rezultate u oblastima našeg delovanja. U narednom periodu nas očekuje niz aktivnosti, radimo na tome da realizujemo projekat edukacije (stručnog usavršavanja) naših umetničkih rukovodilaca, kako se oni ne bi, kao do sada, edukovali samo na seminarima. Zalažemo se i dalje da srpski jezik u Austriji zvanično postane samostalan, a ne da bude deo veštačke tvorevine BHS jezika (bosanski/hrvatski/srpski) i užurbano radimo na završnim pripremama za Smotru kulturno-umetničkog stvaralaštva dečijih folklornih ansambala Austrije koja će biti održana 18. novembra u Beču”, dodao je Stanković.

Učesnici skupštine ASSF
Foto: ASSF

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno- umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.