Početna Događanja Ćirilica i poezija za jubilej Prosvjetinih škola

Ćirilica i poezija za jubilej Prosvjetinih škola

U okviru proslava desetogodišnjice od osnivanja Prosvjetinih dopunskih škola u Austriji, bečka Prosvjeta je u saradnji sa organizacijama iz matice pripremila dva lepa i važna projekta, koji su se ovog i prošlog septembarskog vikenda održali u Beču.

U subotu 23.9. i nedelju 24.9. u sali crkve Sv. Save u Beču publici je predstavljena izložba pod nazivom „Ćirilica, pečat identiteta koji ne bledi”, koju su zajedno organizovali SPKD Prosvjeta Austrija i Centar za Srbe u rasejanju Sveti Sava iz Beograda. Autor izložbe je Radmila Kunčer, predsednica Centra za Srbe u rasejanju Sveti Sava i bibliotekar savetnik. Predstavljen je i prateći program: „Srbija kroz prostor i vreme”, osvrt na duhovno i materijalno nasleđe srpskog naroda, autora Verice Mihajlović, pesnikinje i publiciste.

Izložba je vrlo toplo primljena, a otvaranju je prisustvovao i Stalni predstavnik Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasador Žarko Obradović, koji je pohvalio izložbu i organizatore i lepim rečima govorio o radu Prosvjete i njenim školama.  Goste je pozdravio otac Đorđe Pantelić iz crkve Sv. Save, koji je preneo pozdrave i blagoslov episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja i istakao važnost ovakvih događaja koji su, kako je rekao, ključni za očuvanje našeg jezika i pisma, naše vere, kulture i tradicije. 

Izložbu je otvorio prof. Srđan Mijalković, potpredsednik bečke Prosvjete, osnivač i rukovodilac Prosvjetinih dopunskih škola srpskog jezika u Austriji.

U sali crkve Vaskrsenja Hristovog u Beču, 19. septembra, održano je veče posvećeno poeziji Branka Miljkovića i predstavljanje knjige „Zvezda nad prazninom” Dejana Stoiljkovića kao i  projekcija dokumentarnog filma „Branko” o ovom velikom pesniku. Program je vodio prof. Srđan Mijalković iz Prosvjete, a sa prisutnima su razgovarali i autor filma Miodrag Miljković i Saša Đorćević iz Udruženja Evropsko Zaplanje iz Gadžinog Hana, mesta rođenja Branka Miljkovića. Pozdravnu reč uputio je sveštenik ovog hrama, otac Veljko Savić.

Pokrovitelj ovih događaja bio je Kabinet ministra bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, a oni  su bili svojevrstan uvod u centralnu proslavu Prosvjetinog jubileja –  Svečanu akademiju kojom se obeležava deset godina postojanja srpskih škola – Mreže Prosvjetinih dopunskih škola srpskog jezika u Austriji.

Akademija će se održati u subotu 30.09.2023. u Albert Holu, (Albertgasse 35) 1080 Beč, sa početkom u 19.00 časova, a počasni gost će biti Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji će, zajedno sa osnivačem prof. Srđanom Mijalkovićem svečano otvoriti novih deset Prosvjetinih škola koje su ove godine osnovane.