Početna In Memoriam In Memoriam, arhimandrit Andrej (Pandurov) iguman manastira Srpski Kovin (1939-2023)

In Memoriam, arhimandrit Andrej (Pandurov) iguman manastira Srpski Kovin (1939-2023)

U utorak, 19. septembra 2023. godine, u Novom Sadu gde se nalazio na lečenju, u preminuo je arhimandrit Andrej Pandurov, iguman manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskom Kovinu u Mađarskoj.

Arhimandrit Andrej (Ivan Pandurov) je rođen 11. marta 1939. godine u Novom Sadu. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom mestu a zatim je diplomirao Engleski jezik i književnost. Radio je kao profesor na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću i držao dodatne časove u monaškoj školi koja je tada delovala u Ostrogu. Radio je kao profesor engleskog jezika još i u Staroj Pazovi a od 1975. godine u gimnaziji u Sremskim Karlovcima. Celog života bio je privržen Crkvi i Gospodu kojeg je ljubio svim srcem. U teškim vremenima za crkvu, posećivao je i aktivno učestvovao u bogosluženjima u fruškogorskim manastirima, gde se i rodila njegova želja za monaškim životom.

Kada je otišao u zasluženu penziju 2000. godine povukao se na Svetu Goru, u manastir Hilandar gde je i zamonašen dobivši ime Andrej.

U svezu klira Eparhije budimske prešao je 2003. godine na poziv Episkopa budimskog Lukijana koji ga je iste godine na Preobraženje u Sentandreji rukopoložio za jerođakona a za jeromonaha na Veliku Gospojinu u manastiru Bezdin u Eparhiji temišvarskoj. Od 26. septembra 2003. godine postaje starešina manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskom Kovinu čime je praktično obnovljen monaški život u ovoj srpskoj svetinji u Mađarskoj. Preosvećeni vladika Lukijan odlikovao ga je činom igumana 2008. godine, a na Veliku Gospojinu 2019. godine i činom arhimandrita.

Arhimandrit Andrej sahranjen je Novom Sadu.