Početna Događanja Nova nagrada za roman „Mika” autorke Jelene Angelovski – ovoga puta nagrada...

Nova nagrada za roman „Mika” autorke Jelene Angelovski – ovoga puta nagrada Mali princ

Roman „Mika” Jelene Angelovski iz Ciriha dobitnik je još jedne nagrade. Ovoga puta, reč je nagradi „Mali princ”, sa međunarodnog dečijeg festivala Vezeni most, koji je održan u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Dvadeseti put za redom u Tuzli se birao dobitnik regionalne nagrade za književnost za decu. Neobičan koncept ovog izbora podrazumeva da selektori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije biraju po dva predstavnika iz celokupne prošlogodišnje produkcije, da bi se zatim zajedno na finalnoj večeri opredelili za najboljeg. Uz „Masambu lutalicu” Gordane Maletić, „Mika” je predstavljao Srbiju.

Od srca čestitamo dr Jeleni Angelovski, na ovoj divnoj nagradi. Inače dr Angelovski je za ovaj roman dobila niz nagrada, „Rade Obrenović” 2022. od Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre, grada Niša za književnost za decu i mlade „Maleni cvet” 2023. godine za knjigu „Mika” i i regionalno priznanje „Dragan Radulović”.

Dr Jelena Angelovski je profesor, doktor nauka, nastavnik Srpske dopunske škole u kantonu Cirih, koordinator Srpske dopunske škole za Švajcarsku, blogerka…

Mnogo dece se poslednjih meseci družilo sa „Mikom” kroz razne radionice i u rasejanju i u Srbiji. „Mika živi negde drugde, u jednoj maloj zemlji zvanoj – Švajcarska. Na početku, Mika je pri kraju. Pri kraju čega? Pri kraju svog solidno skrojenog detinjstva. Zatim se, sve gori od strašnijeg, ređaju dramatični trenuci. Zašto? Zato što Mika izrasta iz detinjstva, a ono se cepa i puca po krhkim pubertetskim šavovima. Objektivno, haos, jer čovek u tom trenutku lako može ostati, figurativno govoreći, ogoljen – da kažemo neodeven, zbog čega se, osim što mu može biti hladno, lako može izbrukati pred onima koji su, da kažemo, obučeni. Fascinantnim i humorističnim opisima, autorka šalje Miku u potragu za sopstvenom „supermoći”. Usput, Mika otkriva ne samo svoju supermoć, već i supermoći svih svojih rođaka i prijatelja. Na kraju, jasno, Mika je – na početku! Na početku čega? Na početku puta da postane neko i nešto. Tamo negde, daleko u svetu, ali ujedno i blizu kod kuće” – a Mika je dečak koji je rođen u Švajcarskoj i dobio ime po čuvenom pesniku Miki Antiću.