Početna Događanja U Beču izvedena predstava „Roko i Cicibela” štićenika Daun sindrom centra iz...

U Beču izvedena predstava „Roko i Cicibela” štićenika Daun sindrom centra iz Banjaluke

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji ugostilo je protekle nedelje štićenike Daun sindrom centra iz Banjaluke koji su pred publikom u Beču izveli pozorišnu predstavu „Roko i Cicibela”.

„Ova predstava je posebna po tome što u njoj samostalno učestvuje devet osoba sa Daunovim sindromom, koji su pohađali Školu glume Daun sindrom centra, a izvedba u Beču bila je humanitarnog karaktera te su tokom večeri sakupljani dobrovoljni prilozi za podršku radu banjalučkog Centra”, istaknuto je u Predstavništvu Republike Srpske u Beču.

Cilj događaja je bio da se široj javnosti omogući uvid u društvene aktivnosti osoba sa Daun sindromom, te da se kroz promociju socijalne inkluzije prevaziđu društveni stereotipi.


Foto: Predstavništvo R. Sprske u Austriji/Srpski centar Beč

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović se ovom prilikom zahvalio svima koji su se odazvali pozivu da podrže rad banjalučkog Daun sindrom centra, te je istakao da aktivnosti koje Centar provodi predstavljaju primer dobre prakse u afirmaciji ideje socijalne inkluzije. Ovom događaju prisustvovao je i dr Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske i počasni ambasador Daun sindrom centra, koji kontinuirano podržava kreativni rad banjalučkog Centra.

„Kroz druženje sa štićenicima banjalučkog Daun sindrom centra sam naučio mnogo, i moja poruka je uvek ista – da se nikada ne predaju i da se bore, zajedno sa svojim roditeljima, da budu aktivni članovi društva. Moja misija je da pomažem svima kojima je pomoć potrebna. Želeo bih da naglasim značaj šire društvene podrške za štićenike Centra i njihove porodice jer njihova snaga, volja i entuzijazam zaslužuju naše poštovanje i podršku”, rekao je Đajić.

Uoči predstave u Beču prikazana su i dva kratka filma o aktivnostima Daun sindrom centra i programima socijalne rehabilitacije. Ovom prilikom, direktor Daun sindrom centra iz Banjaluke Zoran Jelić se zahvalio svim prisutnima na podršci i istakao značaj podrške koju dobijaju od institucija Republike Srpske. „Godinama se borimo protiv društvene stigme, ali naš Centar ostvaruje velike rezultate zahvaljujući podršci koju dobijamo od institucija i medija. Postepeno se menja svest o osobama sa Daunovim sindromom, i mi smo dobar primjer kako svi zajedno kao društvena zajednica možemo malim koracima da doprinesemo promeni i rušenju predrasuda”, naglasio je Jelić. 

Predstavu „Roko i Cicibela” režirao je i napisao David Jelić, student filmske i televizijske režije, koji takođe vodi Školu glume Daun sindrom centra. Škola glume je samo jedna od aktivnosti Centra, koji redovno organizuje likovne radionice, književne klubove, radionice za radno osposobljavanje i druge inkluzivne aktivnosti.

Ispred Palate Hofburg gde će se održati 25. po redu Svetosavski bal u Beču na kome će prisustvovali i štićenici Daun sindroma iz Banja Luke
Foto: Srpski centar Beč

Lepa vest je stigla i od predstavnika Sprskog centra iz Beča, koji su pozvali članove ove organizacije da budu njihovi gosti na predstojećem 25. po redu Svetosavskog balu u Beču, 18. januara 2024. godine. „Naši drugari iz organizacije Down Syndrom Centar Banjaluka biti naši gosti na predstojećem 25.om  Svetosavskom balu. Njihovo prisustvo učiniće ovaj bal pun ljubavi i sreće, jedva čekamo da zaplešemo. Zapratite rad organizacije Daun sindronom centra koja se trudi da inovativnim metodama integriše ove divne ljude u svakodnevnicu. Oni primenjuju komplementarne metode u socijalnoj rehabilitaciji osoba sa Daun sindronom ❤️”, poručili su predstavnici Srpskog centra iz Štutgarta.