Početna Događanja Dan pravoslavne omladine Francuske

Dan pravoslavne omladine Francuske

Eparhija zapadnoevropska bila je domaćin „Dana pravoslavne omladine Francuske”, izuzetno važnog i velikog događaja, kako za Eparhiju zapadnoevropsku, tako i za eparhije drugih pomesnih crkava koje imaju svoje jurisdikcije u Francuskoj, navela je nedavno Eparhija zapadnoevropska. Prvi događaj ove vrste bio je polovinom oktobra.

„Tokom prvog velikog okupljanja ovog tipa, Eparhija zapadnoevropska Srpske pravoslavne crkve imala je veliku čast i izuzetno zadovoljstvo da bude domaćin ovog događaja. Tim povodom se u crkvi Svetog Save u Parizu sabralo mnoštvo mladih iz svih krajeva Francuske i Zapadne Evrope. Različite nacije na različitim jezicima danas su jednim ustima i jednim srcem svedočile pravoslavnu veru i proslavljale Hrista raspetoga i Vaskrsloga, našeg Spasitelja i Ujedinitelja, Onoga koji nadilazi sve razlike i podele”, pojašnjeno je u saopštenju Eparhije.

Obeležavanje ovoga dana počelo je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je predvodio mitropolit Dimitrije (Carigradska patrijaršija), uz sasluživanje mitropolita Ignatija (Antiohijska patrijaršija), mitropolita Josifa (Rumunska patrijaršija), episkopa zapadnoevropskog Justina (Srpska pravoslavna crkva), episkopa Marka, vikara mitropolita rumunskog Josifa i episkopa Irineja, vikara mitropolita carigradskog i francuskog Dimitrija, uz molitveno prisustvo mitropolita Nestora (Ruska pravoslavna crkva Moskovska patrijaršija) i episkopa Jeliseja (Arhiepiskopija pravoslavnih parohija ruske tradicije u Zapadnoj Evropi). Sasluživalo je sveštenstvo i đakonstvo svih pomesnih crkava. Na liturgiji je pevalo više horova na francuskom, grčkom, arapskom, rumunskom jeziku, a među njima, na srpskom, hor eparhije zapadnoevropske. Nakon liturgije usledila je trpeza ljubavi, koju su zajednički organizovale sve pomesne crkve.


Foto: Eparhija zapadnoevropska

Potom je održan okrugli sto na temu: „Prisustvo društvenih mreža u savremenom životu”. Predavanje je održala istaknuta članica EUO-a Eparhije zapadnoevropske i profesor na Institutu Sv. Sergija u Parizu, Julija Vidović. „U nastavku prisutni su imali priliku da čuju pojanje horova gorepomenutih pomesnih crkava, i to hor katedralne crkve mitropolije Carigradske patrijaršije u Parizu, hor udruženja pravoslavne rumunske omladine Nepsis, hor katedralne crkve mitropolije Antiohijske patrijaršije u Parizu i hor rumunske crkve Sveta Tri Jerarha u Kurnev (predgrađe Pariza)”, rečeno je u Eparhiji zapadnoevropskoj.

U svečanoj sali saborne crkve Svetog Save priređena je i izložba „Spiritus movens- Crkva kao pokretač srpske umetnosti”, koju je priredila pravoslavna omladina Eparhije zapadnoevropske. Ideja izložbe je bila „da se prisutni upoznaju sa srpskim srednjevekovnim manastirima, sa srpskim verskim, istorijskim, kulturnim i nacionalnim blagom koje svedoči o međusobnoj isprepletanosti Istočnih i Zapadnih tradicija, koje su pomirene i ujedinjene srednjovekovnoj Srbiji isklesale sopstvene i svojevrsne stilove u arhitekturi, slikarstvu, književnosti i kulturi uopšte. Takođe su prisutni mogli videti i fototipsko izdanje Minhenskog psaltira i Miroslavljevog jevanđelja, jedanog od najstarijih ćiriličnih rukopisa sačuvanih u celini”, istaknuto je u Eparhiji zapadnoevropskoj.

„Najupečatljiviji utisak, sa kojim se ovaj dan istinske radosti završio, jeste da zaista nema te razlike, niti barijere koju pravoslavna crkva i vera u Hrista Boga ne nadilazi, jer više nema ni Judeja, ni Jelina, već su svi jedno u Hristu Isusu Gospodu našem”, podvučeno je u saopštenju.