Početna Kultura Nove knjige srpskih pisaca u Mađarskoj

Nove knjige srpskih pisaca u Mađarskoj

U poslednjih nekoliko dana, objavljene su tri knjige čiji su autori srpski književni stvaraoci u Mađarskoj. Zoran Meseldžija je ljubitelje poezije obradovao svojom drugom po redu zbirkom pesama „Urbano”. Dragana Meseldžija je posle svoje prve zbirke pesama namenjene deci, ovoga puta objavila knjigu poezije „Pamtim”, za odrasle čitaoce. Dragan Jakovljević, koji je do sada objavio petnaestak knjiga različitih žanrova, nastavlja da sledi pravac trasiran prethodnom njegovom knjigom i čitaoce uspešno vodi kroz sudbine junaka svojih novela.

Zanimljivo je da nijedna od ovih knjiga nije objavljena u nekoj od ustanova i institucija srpske zajednice u Mađarskoj, iz čega bi se možda mogao izvesti zaključak o krizi književnog izdavaštva na srpskom jeziku. Treba, pri tom imati u vidu da Srbi u Mađarskoj nemaju specijalizovanu izdavačku kuću koja bi se kontinuirano bavila ovim poslom, već se pisci, kako sami kažu „snalaze kako znaju i umeju” ne bi li publikovali svoje stvaralaštvo.

Zbirke  Zorana i Dragane Meseldžije izdao je privatni izdavač ZiD Studio iz Budimpešte, dok je knjigu novela Dragana Jakovljevića objavilo Udruženje književnika Srbije, u Beogradu. On je ujedno prvi srpski autor iz Mađarske čiju je knjigu objavila krovna organizacija srpskih književnika, čiji je Jakovljević dugogodišnji član.

Inače, osim njega, član Udruženja književnika Srbije je takođe i Dragomir Dujmov iz Budimpešte, tako da srpska zajednica u Mađarskoj trenutno ima dvojicu veoma plodnih pisaca, sa statusom književnika.

Izvor: Srpske nedeljne novine, Mađarska