Početna Događanja U San Mandrijeu održan pomen i položeni venci na srpskom vojničkom groblju

U San Mandrijeu održan pomen i položeni venci na srpskom vojničkom groblju

Na poluostrvu preko puta Tulona u Francuskoj, smešten je gradić Sen Mandrije, na kome se, nalazi još jedno srpsko vojničkog groblje, na kome su sahranjena 22 srpska vojnika. „Groblje je smešteno na samom vrhu poluostrva, iznad ljupkog ribarskog gradića koji je mondenski Pariz otkrio početkom 20. veka, dok još niko nije znao za Sen Trope”, istakli su pre tri godine predstavnici Srpsko-francuskog prijateljstva iz Nice, koji su preko našeg zemljaka čika Ostoje Velimira saznali za ovo, za Srbe važno mesto. Na ovom groblju sahranjeni su Tihomir Milosavljević (1919), Mihajlo Đurić (1918), Jovan Knežević (1918), Lazar Jevtić (1918), Čedomir Aksentijević (1918), Milivoj Stojković (1918), Jefta Kepić (1918), Čimanović (bez imena), Milojko Kostić (1919), Đuro Novaković (1918), Mitar Čormaš (1918), Vitrudit Skadrić (1918), Milutin Vujić (1918), Aleksandar Mihajlović (1918), Đordo Lekić (1918), Radojko Petrović (1918), Nikola Lukić (1918), Milivoj Filipović (1918), Milan Zvetičan (1917), Vladislav Stojković (1919), Veljko Miladinov (1919) i Živadin Dačić (1918).


Foto: arhiva V. Radovanović

Od kada je saznao za ovo groblje 2000. godine, čika Ostoja Velimir ga redovno posećuje i zahvaljujući njemu od tada se srpska trobojka vijori. Dugo godina on je negovao ovo važno mesto za Srbe na jugu Francuske. Zahvaljujući njemu srpska zajednica na jugu Francuske je počela da odaje počast palim borcima, da organizuje parastose i da učestvuje na redovnoj komemoraciji na Dan primirja, koju organizuju predstavnici grada San Mandrijea.
I ove godine na Dan primirja i pobede na komemoraciji na centralnom francusko-italijanskog groblju ispred ratnog spomenika su se okupili predstavnici grada, udruženja i građani da odaju poštu palim borcima. Pre toga je blagosiljano je more i poginuli mornari, položeni su venci i cveće u more, a potom i venci ispred ratnog spomenika u San Madrijeu.

Prisutna srpska zajednica na Sprskom vojničkom groblju u Sen Mandrijeu
Foto: arhiva V. Radovnoavić

U ime srpske zajednice vence su položili Vladan Radovanović predsednik Srpsko-francuskog prijateljstva iz Nice i počasni konzul Republike Srbije u Nici Filip Manžar, dok su se svi prisutni zajedno poklonili senima na kome počivanju vojnici i mornari iz Prvog i Drugog svetskog rata – 1024 francuskih, 22 srpskih, 18 grčkih, 16 ruskih i jedan bugarski. Srbi sa juga Francuske na ovu komemoraciju pozvali su i predstavnici udruženja Beli anđeo.

Jedini za sada potomak, koji zna da mu predak počiva na ovom mestu, Zoran Kostić iz Beograda, prisustvovao je ovoj komemoraciji zajedno sa ćerkom Ivanom. On je ovom prilikom nosio srpsku trobojku, zajedno sa prošlogodišnjim domaćinom Dejanom Trajkovićem koji godinama učestvuje u obeležavanju ovog datuma. Zoranu je ovo bio drugi dolazak na grob pradede Milojka, koji je prošao Albansku golgotu. Grad Tulon je za vreme Prvog svetskog rata bio je jedno od mesta srpskih vojnika,  koji su brodovima dolazili u Francusku kako bi se lečili.


Foto: arhiva V. Radovanović

Sveštenik Igor Vujisić iz Nice osveštao je grobove srpskih vojnika i održao parastos uz prisustvo predstavnika srpske zajednice. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu nastavljena je u svečanoj opštinskoj sali u San Madrijeu. Srpska zajednica predvođena predsednikom udruženja Beli anđeo Čedomirom Krasnićem i potpredsednicom udruženja Tanjom Milosavljević priredila je program i zakusku za prisutne. Oni su održali pozdravne govore i upoznali prisutne sa kratkom istorijom srpskih vojnika toga doba. Sonja Vujičić je izvela nekoliko pesama, a među njima i Tamo daleko, Kreće se lađa francuska, Veseli se srpski rode. U čast palim srpskih boraca srpska zajednica sa juga Francuske je još jednom odala poštu u znak zahvalnosti što su svoje živote dali kako bi njihov narod danas živeo u slobodi i miru.