Početna Događanja U Austriji održana najveća manifestacija srpskog folklora za decu

U Austriji održana najveća manifestacija srpskog folklora za decu

Pred nekoliko hiljada ljudi u Beču je minulog vikenda održana Smotra dečijih folklornih ansambala Austrije. Kako je istaknuto u saopštenju Saveza, u okviru takmičarskog i revijalnog dela programa Smotre nastupili su dečiji, omladinski i mešoviti ansambli sa preko 750 učesnika, uzrasta do 16 godina. Bilo je prisutno igrača jedanaest kulturno-umetničkih i prosvetnih društava iz Austrije. Publika je uživala u pesmi i igri, raznovrsnim koreografijama koje su mladi folkloraši izvodili i ponovo pokazali kako se čuva srpska tradicija i kultura u dijaspori.

Igrači KUD Stevan Mokranjac Beč
Foto: ASSF

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su ministar bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, Đorđe Milićević́ sa svojim timom, direktor kancelarije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu, Arno Gujon, predsednica Radničke komore Austrije Renate Anderl, poslanica Narodne stranke Austrije u parlamentu Republike Austrije i predsednica parlamentarne grupe austrijsko – srpskog prijateljstva u Saveznom parlamentu Austrije, Gudrun Kugler, Silvia Janković, predsednica bečke opštine Margareten, Markus Franc, predsednik bečke opštine Favoriten, izaslanik magistratskog odeljenja grada Beča za integraciju i diverzitet, Goran Novaković, i mnogi drugi predstavnici društava i institucija.

„Smotra je u potpunosti ispunila sva očekivanja što potvrđuje i broj društava koja su učestvovala, kao i mnogobrojna publika na samoj manifestaciji u sali. Svi učesnici su pobednici i za nas je najvažnije je da je pobedilo zajedništvo i ljubav prema folkloru, da su se deca dobro provela i družila sa vršnjacima iz drugih društava iz Austrije. I ovog puta se pokazalo da smo jedinstveni i da odlučno radimo na očuvanju srpskog identiteta, kulture i tradicije. Svako naše dete upravo preko narodne igre, pesme, muzike i narodne nošnje, čuvaju i neguju srpski jezik, tradiciju i kulturu u Austriji”, rekao je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković́. 

Deo mladih na Dečijoj smotri
Foto: ASSF

On se zahvalio svima, koji su došli na Smotru. „ Svim učesnicima, predstavnicima društava, umetničkim rukovodiocima i ljudima u Austrijskom savezu srpskog folklora (ASSF) koji su dali značajan doprinos u organizaciji se toplo zahvaljujem. Posebno se zahvaljujem Vladi Republike Srbije, uz čiju podršku smo realizovali Dečiju smotru, kao i počasnim gostima koji su svojim prisustvom uveličali naš događaj. Zahvaljujem se i sponzorima uz čiju podršku je održana Smotra dečijih folklornih ansambala Austrije”, dodao je Stanković. 

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at

Predsednik ASSF Aleksandar Stanković sa počasnim gostima
Foto: ASSF