Početna Kultura Poznati nemački karikaturista Peter Gajman izlaže u Evropa parku u Rustu

Poznati nemački karikaturista Peter Gajman izlaže u Evropa parku u Rustu

Peter Gajman, jedan je od najuspešnijih i najpopularnijih karikaturista u Nemačkoj svoje radove ovih dana izlaže u zabavnom parku Evropa park, u Rustu. U svojoj zemlji je Peter Gajman, objavio je preko 100 knjiga i mnoge njegove publikacije su postali bestseleri. Za sve one koji prate njegov rad je poznato da su kokoške njegov zaštitni znak, potpisane kao P.GAI i to na mnogim razglednicama, kalendarima, posterima… Peter Gajman je izlagao u mnogim muzejima u Nemačkoj (Vilhel Buš muzej u Hanoveru, Muzeju za komunikaciju u Berlinu, Muzeju moderne umetnost u Frajburgu, Bairotu…) a mnoge njegove karikature su objavljivane i u mnogim nemačkim novinama i časopisima. I naši čitaoci koji su listali časopise Brigitu, Bunte, Zajt magazin… dnevne novine Badiše zajtung, TAZ… uživali su u njegovim karikaturama i humoru posebno onom koji se odnosi na bračnim odnosima. 2014. godine ovaj karikaturista je dobio čast da dizajnira dve poštanske marke za Uskrs, za nemačku poštu. Marke su bile u tiražu od 70 miliona.


Foto: Pres služba Evropa park

Sve do 7. januara (osim 23. i 24. decembra) radovi Petera Gajmana se mogu videti u Evropa parku. Izložba pod nazivom „Kokoške se smeju – crteži Pitera Gajmana u Evropa-parku” prvo je predstavljena novinarima, koji su imali priliku da vide od 80 originala i potpisanih grafika popularnog umetnika. U Rustu su izloženi radovi koji su, kako ih je autor nazvao „Tipično badenski” (odnosi se na ovaj deo Nemačke Baden u kome se i nalazi zabavni park, zatim „Odnosi u paru”, „Frajburg”, „Hrana i piće”, kao i originalni crteži koje je Peter Gajmann nacrtao na licu mesta boraveći u Evropa parku. Ovaj karikatursta je rođen u nemačkom Frajburgu koji se nalazi 30 -akm km od parka, a poslednjih godina živi u Minhenu.

Većina izloženih slika na ovoj izložbi se nalazi u novoj knjizi „Europa-Park Cookbook”, u kojoj se pored dela Petara Gajmana nalaze i dela i autora Hans-Alberta Štehla. Vrhunac vernisaža, kojim je otvorena izložba, bio je umetnikov nastup uživo, u kojem je za samo nekoliko minuta nacrtao duhovitu božićnu scenu. Slika će biti prodata na aukciji, a prihod će biti namenjen udruženju „Prijateljima dece obolele od raka e.V. Freiburg i. Br.”. Na izložbi se može videti i fijat 500 koji je oslikao Gajman, kao i dva ogromna dva metra visoka jaja koja je umetnik farbao zajedno sa decom u Evropa parku. Sa plafona vise „leteće kokoške”, a brojni veliki displeji sa crtežima Petera Gajmana izazivaju osmehe i dobro raspoloženje kod posetilaca.

Peter Gajman i njegove kokoške
Foto: Pres služba Evropa park

Kao i uvek do sada domaćini Parka, Roland i Jirgen Mak zajedno sa članovima svojim porodica su veoma toplo i srdačno dočekali ovog velikog karikaturistu, koji nije krio reči hvala o Evropa parku, koji je već osmu godinu za redom proglašen najboljim zabavnim parkom sveta. „Od zabavnih parkova koje znam, Evropa park je broj 1 plus sa zvezdicom. Nikada nisam mnogo mario za vožnju rolerkosterima ili vodenim toboganima ali je jedno zasigurno: Evropa park je mesto održavanja konferencija, šetališta, odlični hoteli koji su besprekorni u svemu. Svaki čovek, veliki, mali, star, mlad, ovde će pronaći mnogo toga u čemu se uživati i što će biti baš po njegovoj meri. Proslavljao sam velike rođendane sa prijateljima u ovom parku, održavao konferencije sa Saveznim udruženjem dečijih hospicija, uživao u gala večerama i zabavljao se sa svojom decom i unucima. Zaista se divim brizi i strasti sa kojom se tretira svaki detalj u ovom parku. Park će još više zablistati uz moju izložbu pod nazivom „Kokoške se smeju”.