Početna Kultura Druženje uz animirani film „Od Singidunuma do Beograda”

Druženje uz animirani film „Od Singidunuma do Beograda”

Večerašnjim druženjem kada će onlajn privatna škola Sava iz Beograda obeležiti svoj četvrti rođendan biće prikazan i divan animirani film posvećen srpskoj prestonici „Od Singidunuma do Beograda”

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, po prvi put je realizovao kratkometražni ilustrovani i animirani film za decu na temu kulturnog nasleđa Beograda, pod nazivom „Od Singidunuma do Beograda”. Film je namenjen deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta i predstavlja prvi u nizu filmova čiji će glavni motivi biti spomenici kulture. Priča na osnovu koje je napravljen film je bajkovitog karaktera i prilagođena dečjem ukusu. Film je nastao sa idejom da najmlađi nauče osnovne termine vezane za naš grad, ali i da se upoznaju sa njegovom istorijom i nasleđem.

Autorka priče je Ksenija Ćirić, istoričarka umetnosti i viši stručni saradnik Zavoda, dok je ilustraciju radila likovna umetnica Emanuela Tasan Lukić. Film je dostupan u srpskoj i engleskoj verziji na youtube kanalu Zavoda https://www.youtube.com/@Zavodzazastituspomenikakulture. (sa sajta Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda https://beogradskonasledje.rs/aktuelnosti/animirani-film-od-singidunuma-do-beograda)