Početna Kultura Knjiga „Moja Srbija” Simeona Marinkovića biće predstavljena večeras na onlajn radionici onlajn...

Knjiga „Moja Srbija” Simeona Marinkovića biće predstavljena večeras na onlajn radionici onlajn škole Sava

U izdanju Kreativnog centra objavljena je „Moja Srbija” – reprezentativna knjiga koja kroz zanimljive priče govori o čarima i bogatstvu naše zemlje, njenoj burnoj prošlosti i slavnim ličnostima. Ona će biti predstavljena na onlajn radionici privatne škole Sava.

Autor Simeon Marinković u svakom kraju Srbije otkriva nove lepote, a svojom ličnom pričom poziva čitaoce na stalno istraživanje domovine, koja se može još više voleti kada se dobro upozna. Knjigu je ilustrovao jedan od naših najboljih savremenih ilustratora Dušan Pavlić.

„Ideju o tome da napravimo sveobuhvatnu knjigu o Srbiji razmatrali smo u Kreativnom centru prvi put pre osam godina. Ta zamisao me je odmah osvojila i sa oduševljenjem sam se prihvatio posla iako sam znao da neće biti ni najmanje jednostavan. Tokom svog dugogodišnjeg učiteljskog, profesorskog, izdavačkog i autorskog rada imao sam priliku da obiđem celu Srbiju. Ova knjiga je priča o svemu onome što sam video na tim putovanjima. Želeo sam da prikažem neobično bogatstvo naše zemlje, njenu prirodu, vode, šume, ravnice, planine, ali i raznolikost onoga što je ljudska ruka stvarala kroz vekove – mostove, manastire, dvorce, umetnička dela i sve drugo što nas koji živimo na ovim prostorima obeležava i pokreće”, istakao je autor.

Moja Srbija biće podjednako zanimljiva svim generacijama čitalaca. Knjiga nudi obilje istorijskih i geografskih podataka, upoznaje nas s velikanima naše kulture i umetnosti i njihovim dostignućima, opisuje prirodne retkosti, te predstavlja svojevrstan ilustrovani vodič kroz našu zemlju, koji će domaće čitaoce inspirisati da planiraju buduća putovanja, a svima onima koji žive van granica Srbije biti dragoceno podsećanje.

„Diveći se lepotama i veličanstvenoj istoriji Srbije, često sam razmišljao: Naša deca i mladi ljudi treba dobro da upoznaju svoju zemlju i da to znanje i ljubav nose u srcu. S tom lepotom biće i sami lepši i jači. A na nama odraslima je odgovornost da ih uputimo kako i gde da sakupljaju to znanje i u kom pravcu da tragaju za novim saznanjima. Koliko kod mislili da poznajemo svoju zemlju, uvek postoji nešto novo što možemo istražiti, neki novi podatak koji ćemo saznati. Mladi su danas u mogućnosti da se obaveste o svemu, pa im treba što više skretati pažnju na prave vrednosti, usmeravati ih i inspirisati ličnim primerom“, poručuje Simeon Marinković.

Simeon Marinković (1941) je rođen u Popovi kod Blaca. Završio je Učiteljsku školu i Višu pedagošku školu u Kruševcu, Filozofski fakultet u Skoplju, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Izdavačku kuću Kreativni centar, u kojoj i danas radi kao glavni urednik, osnovao je 1989. godine. Autor je i koautor velikog broja knjiga za decu i mlade, kao i brojnih udžbenika za osnovnu školu. Mnoge njegove knjige osvojile su značajne nagrade u Srbiji i na međunarodnim manifestacijama.

Dušan Pavlić (1968) ilustrator je i grafički dizajner iz Beograda. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Ilustrovao je više od stotinu knjiga za izdavače širom sveta. Njegove ilustracije, koje odlikuje duhovit, domišljat i šarmantan stil, nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu S decom oko sveta 1 objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine.

Promocija knjige je večeras, subota 16. decembar u 18 časova po beogradskom vremenu (na Zum linku koji će biti poslat posle prijave na mejl radionice@savaedu.com).