Početna In Memoriam 23 godine od napada na Srbe u Livadicama na KiM i ubistva...

23 godine od napada na Srbe u Livadicama na KiM i ubistva 12 osoba

Krenuli su na zadušnice 16. februara 2001. godine, ne sluteći ništa. Samo što su prošli administrativni prelaz na Merdaru u mestu Livadice u blizini Podujeva, na konvoj autobusa pod pratnjom Kfora dogodio se planirani napad eksplozivnom napravom koja je bila postavljena pored puta.

Na današnji dan, pre 23 godine, u terorističkom napadu na autobus Niš ekspresa u Livadicama stradalo je dvanaestoro, a ranjeno četrdeset i troje raseljenih Srba dok su išli u Gračanicu na Zadušnice.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić, a u napadu su poginuli i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, roditelji nastradalog dvogodišnjeg Danila Cokića, Nebojša i Snežana Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Tog 16. februara 2001. godine napadači su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija – Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus Niš ekspresa sa Srbima raseljenima sa područja AP Kosovo i Metohija.

Fljorim Ejupi, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, prvostepeno je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Prema poverljivim dokumentima policije Unmika, Kfor i Unmik su unapred znali da „devetočlana teroristička ćelija” sprema napad na autobuse koji su prevozili Srbe. Prema tim dokumentima teroristički napad kod Podujeva mogao je da bude sprečen jer su Britanci, izvesno vreme pre tog gnusnog čina, dobili obaveštajne podatke o datumu i broju ljudi koji će učestvovati u planiranju.

Do danas niko nije pravosnažno osuđen za ovaj gnusni zločin u Livadicama, a ceo slučaj je zatvoren.

Izvor: Muzej žrtava genocida