Početna Kultura Zbornik „Vodeničarski zanat u Srbiji”

Zbornik „Vodeničarski zanat u Srbiji”

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, Narodni muzej u Valjevu je, u saradnji sa republičkom ustanovom kulture Staro selo Srogojno i drugim muzejima iz raznih krajeva zemlje, kreirao interaktivni zbornik „Vodeničarski zanat u Srbiji”. Zbornik nudi brojne informacije o vodenicama u našoj zemlji, o samom zanatu, ali i aktivnostima koje doprinose njihovom očuvanju, sa foto materijalom i video-zapisom koji se mogu pregledati putem skeniranja QR koda.

Na ovaj način može da se otkrije kako te vodenice funkcionišu danas i da se čuju zanimljive priče od samih vodeničara.


Foto: Narodni muzej Valjevo

U valjevskom kraju zanatlije u okviru svojih udruženja rade na očuvanju vodenica i ovog zanata, kao i na tome da ga učine održivim. Ilovačića vodenica na Gradcu, dve vodenice u Markovoj crkvi kod Lajkovca i nedavno obnovljena vodenica u Zlatariću samo su neke od onih koje postoje kako u ovom kraju, tako i širom Srbije.

Nematerijalno nasleđe, čiji je deo i vodeničarski zanat, najvažnije je prepoznati, a onda čuvati i dalje prenositi, čineći ga održivim, što predstavlja i samu suštinu bavljenja nematerijalnim nasleđem, a što su ove ustanove, uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, uspele da urade.

Izvor: Ministrastvo kulture