Početna Informacije Na današnji dan pre 107 godina podignut Toplički ustanak

Na današnji dan pre 107 godina podignut Toplički ustanak

Sto sedam godina je prošlo od slavnoga dana, 26. februara 1917. godine, na koji je podignut Toplički ustanak.

To je bio jedini ustanak na teritorijama koje su okupirale Centralne sile u Prvom svetskom ratu, a uzrok ustanka je bio okupatorski teror, koji je dosegao vrhunac kada su Bugari odlučili da regrutuju srpske mladiće iz okupiranih krajeva u svoju vojsku.

Ustanici su oslobodili znatnu teritoriju, uključujući i varoši Prokuplje, Kuršumliju i Lebane. Ali, Bugari i Austrougari su doveli pojačanja sa Solunskog, Istočnog i Italijanskog fronta, i do 25. marta 1917. godine ugušili ustanak. Trupe Centralnih sila su pretvorile Toplicu u prah i pepeo, i pobile su 20 hiljada Srba, mahom civila, a među njima i mnoštvo žena i dece.

Ilustracija u ovoj objavi je nadahnuta statuama vojnika i ustanika u narodnom odelu na spomeniku Topličanima palim u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918.

Na svečanosti osvećenja ovoga spomenika, u Prokuplju, 9. septembra 1934. godine, viteški kralj Aleksandar I ujedinitelj je, između ostalog, kazao i sledeće: „Šumadijska Srbija, niknuvši iz Karađorđevog ustanka, stvorila je svojom krvlju i slobodnu Toplicu. A nova Toplica, dostojna postojbina Toplice Milana i Kosančić Ivana, starog Jug-Bogdana i njegovih devet Jugovića, osvetlala je obraz i sebi i svojoj zemlji kada je kucnuo sudnji čas da se i druga neoslobođena braća oslobađaju. Njen Drugi puk, legendarni i gvozdeni, proneo je njeno ime daleko i blistavo, to i ovom prilikom ističem kao vaš Vrhovni komandant. Sve će to pokolenjima pričati ovaj spomenik. A strancima reći će još i to da protiv svakog zavojevanja koje ide preko nacionalnih i etnografskih granica, duša naroda daje otpor vazda i u svim prilikama. Iz ovog otpora planula je protiv tuđina i njegove najezde, pobuna u Toplici i Jablanici, koja je pokosila tolike žrtve, ali je svojom junačkom iako neravnom borbom, večnom slavom ovenčala čitav ovaj kraj”.

Izvor: Aleksandar Ivanov / FB Muzej žrtava genocida
Foto: Muzej žrtava genocida