Početna Događanja U Berlinu obeležene tri decenije hora Sv. Stefan Dečanski

U Berlinu obeležene tri decenije hora Sv. Stefan Dečanski

Minulog vikenda, u subotu, 24. februara 2024. godine svečanom akademijom u hramu Svetoga Save u Berlinu, proslavljena je 30-godišnjica postojanja i rada hora Sveti Stefan Dečanski.
Kako se navodi u saopštenju Eparhije posebnu čast horu i ovom jubileju ukazao je svojim prisustvom, episkop diseldorfski i nemački Grigorije, uz prisustvo drugih zvanica i mnogobrojne publike, koja je do poslednjeg mesta ispunila Saborni hram Svetoga Save u Berlinu.

„U predivnom ambijentu, uz izuzetno vođenje programa Irine Bubanja i Danila Mićića, mladih članova hora, evocirane su uspomene i sećanja na vreme od osnivanja hora pa sve do danas. Trideset godina kontinuiranog rada i redovnog učestvovanja na bogosluženjima je period dostojan svakog poštovanja, na šta je ukazao u svom obraćanju i naš vladika”, istakli su u horu Sveti Stefan Dečanski.

I vladika Grigorije na obeležavanju jubileja
Foto: CO Berlin

Hor pored mnogih dobrih osobina posebno krasi inkluzivnost. U njegovom radu učestvuju i mladi i stari – Srbi, Nemci, Amerikanci, Ukrajinci i Rusi, koji oduševljeni pravoslavnim duhovnim nasleđem i horskom tradicijom, vredno doprinose lepoti bogosluženja i predstavljanju naše crkvene horske umetnosti u Berlinu i širom Evrope. Jedan od najlepših momenata večeri bio je na kraju kada su svi, i sadašnji i bivši članovi hora, zajedno otpevali Mokranjčev Kanon evharistije.

„Moramo priznati, da smo svi ponosni što u Berlinu imamo crkveni hor, koji bez prestanka, na svakom bogosluženju, već trideset godina peva u slavu Božiju. Najveću blagodarnost dugujemo gospođi Ljiljani Šurdilović, koja od osnivanja pa sve do danas, neumorno i besprekidno daje svoj neizmerni doprinos radu ovoga hora”, saopšteno je u crkvi Svetog Save u Berlinu, pri kome ovaj hor i postoji.

U horu su predstavnici mnogih naroda
Foto: CO Berlin