Početna Događanja Vasil Hadžimanov je čest gost udruženja Fuga našla fugnu iz Frajburga

Vasil Hadžimanov je čest gost udruženja Fuga našla fugnu iz Frajburga

Jedan od najznačajnijih i najuticajnijih džez pijanista koje Srbija ima Vasil Hadžimanov, tri puta u poslednje tri godine nastupio je u mestu Denclingen kod Frajburga u Nemačkoj. Svojim nastupom i muzikom zadovoljio je mnoge duše sa prostora bivše Jugoslavije. Na poslednjem koncertu, na kome je bila prisutna i medijska kuća Rasejanje.info bilo je dosta predstavnika raznih naroda. Bilo je tu Nemaca, Francuza, Švajcaraca, Italijana, Srba, Bosanaca, Hrvata… koji su redovni gosti mnogih muzičkih nastupa koje organizuje Goran Kojić. Upravo zahvaljujući Goranu Kojiću iz Frajburga, koji je osnovao udruženje Fuga našla fugnu (Fuge trifft Fuge) mnogi poznati pre svega džez muzičari sa prostora bivše Jugoslavije i iz čitave Evrope su gosti njegovog udruženja.


Foto: Rasejenje.info

Na koncertu Vasila Hadžimanova sva mesta u Galerija udruženja Fuga našla fugnu bila je popunjena, dok su najmlađi tražili interesantna mesta gde bi mogli da se smesti i slušaju muziku i izvođenju čuvenog Vasila. Slušaoci su uživali u svima u muzičkim delima koje je Vasil Hadžimanov izvodio, a mnoga od njih su bila njegova dela. Srbi i Bosanci su bili tu sa prostora bivše Jugoslavije, po neki Hrvat, a došli su i Vasilovi dobri prijatelja iz švajcarskog Bazela i da bi ga slušali ali i da bi razmenili po koju reč sa njim.

A Vasil, zvezda nad zvezdama je za svakoga to veče imao razumevanja i lepe reči. Rado je pričao sa publikom, govorio o svojim iskustvima, odgovarao na mnoga pitanja. Bilo je i dosta smeha kasnije na privatnom druženju uz 20-ak osoba.

Na ovom koncertu ostaće upamćen i zajednički nastup sa organizatorom koncerta Goranom Kojićem. Vasil je Gorana pozvao da zajedno odsviraju kompoziciju „Kamuflaža”. Melodija je izvedena fantastično i svi su uživali.

Zajedničko izvođenje – Vasil Hadžimanov i Goran Kojić
Foto: Rsejanje.info

Gotovo da ne postoji osoba sa prostora bivše Jugoslavije koja ne zna da Vasil potiče iz poznate muzičke porodice (otac Zafir Hadžimanov, majka Senka Veletanlić). Školovao se na čuvenoj američkoj školi Berkli i izgradio je jedinstven muzički izraz. Upravo po tom stilu je jedan od najprepoznatljivijih i najpopularnijih muzičara regiona. Gotovo da ne postoji značajniji muzički događaj na kome nije nastupao.

Snimao je sa brojnim slavnim muzičarima, kao što su: Met Gerison, Antonio Sančez, Dejvid Gilmor, Najdžel Kenedi, Bisera Veletanlić, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski…