Početna Događanja Druženje folklornih ansambala iz Pariza uz moto „I mi bismo bili stranci,...

Druženje folklornih ansambala iz Pariza uz moto „I mi bismo bili stranci, da nam nisu ti opanci”

Minulog vikenda u okolini Pariza održano je folklorno veče članova Saveza srpskog folklora Francuske. Predstavnici četiri udruženja (koliko u ovom trenutku sačinjavaju Savez) Mladost, Izvor i Oro (svi iz Pariza) i Biseri iz Dransija prestavili su se mnogobrojnoj publici, koja je uglavnom bila sačinjena od članova, prijatelja i simpatizera ova četiri društva. Posebni gosti bili u predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Saveza Srba Francuske i Ambasade Republike Srbije u Francuskoj. Posebnu čast ovog manifestaciji dao je i predsednik opštine Bondi Stefen Erve, koji se obratio prisutnima, naglasivši da je Bondi druga kuća Srba. Ovogodišnje druženje nazvano je „I mi bismo bili stranci da nam nisu ti opanci”.


Foto: Savez srpskog folklora Francuske

Veseo program pun dobrog folklora i razigranih i lepih lica mladih folkloraša počeo je izvođenjem pesme „Tamo daleko”. Ovu čuvenu srpsku pesmu izveli su članovi hora Saveza folklora Francuske, sastavljeni od sva četiri udruženja Saveza. Time je nastavljen zajednički rad od prošle godine, kada su prvi put pred publikom zajedno otpevali pesmu „Ovo je Srbija”.
Sve prisutne je pozdravio predsednik Saveza srpskog folklora Bojan Stefanović, dok je sveštenik Željko blagosiljao skup. Stefanović se zahvalio svim predstavnicima udruženja, na dobrovoljnom radu, gostima na dolasku. Pozvao je sve prisutne da upišu svoju decu i na folklor i u Srpsku dopunsku školu, „kako bi sačuvali naš jezik, kulturno bogatstvo i da ne bi postali stranci”. Na to se nadovezao i protojerej-stavrofor Željko Simović naglasivši je kultura deo kulta i da su svi zajedno „čuvari našeg bogatstva”.

Potom su se na bini smenjivali igrači KUD Mladost, ANIP Oro, KUD Izvor (svi iz Pariza) kao i KUD Biseri iz Dransija.

Pesma „Tamo daleko” u izvođenj hora Savez srpskog folklora sastavljenog od sva četiri društva Saveza
Video: Savez srpskog folklora Francuske

Ispred Ambasade Republike Srbije bila je prisutna konzulka Branislava Bećanović. Uprava Saveza Srba Francuske predvođena je predsednikom Đurom Ćetkovićem a prisutni su bili i potpredsednik David Jakovljević i sekretar Nikola Todorović. Veče je nastavljeno uz druženje i dobru zabavu uz orkestar Balkan ekspres. Program je vodila Katarina Vukosavljević.

O Savezu srpskog folklora u Francuskoj

Savez je osnovan 2015. god. Prve tri godine je radio u svojstvu odbora Saveza Srba u Francuskoj. 2018. je osnovan pod imenom Savez srpskog folklora Francuske i pod tim imenom je registrovan.  Od 2015. Bojan Stefanović je predsednik svih folklornih udruženja Pariza i pariske regije. Na početku su u Savezu bili predstavnici sedam udruženja, aktuelno su četiri a od septembra bi trebala da se ovoj zajednici pridruže još dva. Stefanović je i dalje aktuelni predsednik Saveza srpskog folklora Francuske.


Organizatori i gosti
Foto: Savez srpskog folklora Francuske