Početna Događanja U Gracu u Austriji obeleženo sto godina od odbrane doktorata Ive Andrića

U Gracu u Austriji obeleženo sto godina od odbrane doktorata Ive Andrića

Povodom stogodišnjice Andrićeve odbrane doktorata na Karl-Francens Univerzitetu u Gracu, u petak uveče (05. aprila) u prepunoj sali UniRESOWI centra održan je događaj pod nazivom „Ivo Andrić – život i djelo“ u organizaciji Saveza Srba u Štajerskoj.

Prisutnima se na početku programa obratio Goran Jović, predsednik Saveza Srba u Štajerskoj. On je istakao važnost ovih događaja za srpsku zajednicu u Gracu.


Foto: arhiva M. Đokić

U brižljivo osmišljenom programu učestvovali su studentkinja Anastasija Jungić, emeritus prof. dr Branko Tošović, profesorka srpske književnosti Dragana Hajgli i glumac Tihomir Stanić. Program je dvojezično moderirala dr Irina Karamarković, profesorka i umetnica iz Graca.

Nakon pozdravne reči Gorana Jovića, usledilo je izlaganje Anastasije Jungić o najvažnijim delovima bogate Andrićeve biografije. Emeritus profesor Branko Tošović održao je nadahnuto predavanje na temu „Grac o Andriću, Andrić o Gracu“. On je izneo niz novih podataka o Andrićevom životu i radu, od kojih je mnoge i sam otkrio, baveći se višedecenijskim istraživanjem Andrićeve bogate književne zaostavštine. „Tako je publika imala prilike da sazna da Ivo Andrić, uprkos diplomatskom službovanju u mnogim evropskim gradovima, nigde nije dobio takvu pažnju kakvu je dobio u Gracu (u kome je boravio samo 3 godine). Zahvaljujući naporima ovdašnjih obrazovnih poslenika i angažovanju predstavnika lokalne vlasti, već 16 godina u Gracu traje međunarodni projekat koji za cilj ima izučavanje lika i dela ovog našeg velikana“, prenela je utiske Ivana Krsmanović.

Učiteljica Prosvjetine škole sprskog jezika u Gracu, prof. Dragana Hajgli, govorila je o značaju Andrićevog stvaralaštva za književnost jugoistočne Evrope i Austrije, a dotakla se i zastupljenosti Andrićevih dela u nastavi srpskog jezika i književnosti, kako u matici, tako i u rasejanju. Posebno se osvrnula na pripovetku „Aska i vuk“ koju na kreativan način obrađuju đaci u Školi srpskog jezika Prosvjete u kojoj su se učenici po prvi put susreli sa Andrićevim delima kroz obradu ove pripovetke.

Prisutnima se obratio i Tomas Horst Alic, član gradskog Veća, koji je izrazio veliko zadovljstvo zbog ovakvih događaja. On je ujedno preneo pozdrave gradonačelnice Graca, Elke Kar.

Veče je zaokruženo maestralnim izvođenjem monodrame „Na Drini ćuprija“ glumačkog doajena Tihomira Stanića, glumca Ateljea 212.


Foto: arhiva M. Đokić

Program je dvojezično modelirala dr Irina Karamarković, presedavajuća u Savetodavnom veću za strance u Gracu.

Program su podržali: Kancelarija za obrazovanje i integraciju grada Graca, Savetodavno veće za strance u Gracu, Vlada pokrajine Štajerske i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Savez Srba u Štajerskoj uputio je zahvalnost i Radio-televiziji Srbije na ustupljenom video materijalu, kao i dr. Maji Radonić i Biljani Đorđević Mironji iz Zadužbine Ive Andrića iz Beograda na smernicama vezanim za program.

Posebna zahvalnost upućena je dr Mariji Đokić, profesorci i naučnom radnik Univerziteta u Gracu, koja je i koordinatorka Škole srpskog jezika Prosvjete Grac, kao i predstavnica Savetodavnog veća za strance u gradu Gracu.

„Sa dubokim poštovanjem i divljenjem za sve što rade u cilju promocije srpske kulture i obrazovanja u Gracu, zahvaljujem se dr Mariji Đokić i njenim saradnicama dr Irini Karamarković i profesorci Dragani Hajgli na pozivu da prisustvujem ovoj svečanosti. Veče za nezaborav!“ istakla je jedna od učesnica večeri Ivana Krsmanović.