Početna Događanja U Beču otvorena izložba posvećena Milici Stojadinović Srpkinji

U Beču otvorena izložba posvećena Milici Stojadinović Srpkinji

U Beču je u organizaciji ASKD Vilhelmina Mina Karadžić otvorena izložba posvećena Milici Stojadinović Srpkinji, autorke prof. Svetlane Matić. U prostorijama generalnog konzulata Republike Srbije izložbu je svečano otvorila Milica Vučković, odlazeća konzulka u Konzulatu Republike Srbije u Beču.


Foto: arhiva S.Matić

O životu i delu prve srpske pesmotvorke, kantautorke i ratnog izveštača, veoma nadahnuto, govorila je Milica Topalović, buduća konzulka. Pozdravljajući prisutne, autorka se zahvalila prisutnima na dolasku, a posebno Ambasadi Republike Srbije i osoblju Konzulata na podršci. Istakla je, da joj je namera bila, „da knjigom i ovom izložbom, osvetli lik i delo žene, koja je volela svoj narod, bila veliki rodoljub i stvarala u teškim životnim okolnostima”. Imala je prepisku i odličnu saradnju sa istaknutim ličnostima u doba romantizma: Njegošem, Brankom Radičevićem, Ljubom Nenadovićem, Vukom Karadžićem, Minom Karadžić, Augustom Franklom, koji joj je posvetio knjigu i čudio se kako je srpski narod zapostavio svoju prvu pesnikinju.

 Autorka izložbe Svetlana Matić je istakla da nam je danas, više nego ikada pre, potrebno da čuvamo svoj nacionalni i kulturni identitet i srpski jezik. „ASKD Vilhelmina Mina Karadžić se ovim i drugim aktivnostima i manifestacijama, bavi i kulturnom diplomatijom”, naglasila je ona .

Dušan Borisavljević, dizajner je obavestio prisutne o sadržaju i panelima koji prate knjigu „Pozdrav Milici Stojadinović Srpkinji”, autorke Svetlane Matić. Izložba će biti otvorena do kraja meseca aprila, a može se pogledati u radno vreme Konzularnog odeljenja.