Početna Kultura Aplikacija „Kviz znanja iz srpske kulture”

Aplikacija „Kviz znanja iz srpske kulture”

Ministarstvo kulture i informisanja uz podršku Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka ponudilo je aplikaciju za mobilne telefone „Kviz znanja iz srpske kulture”. Aplikacija je namenjen svim uzrastima i svim interesentima, koji bi voleli da provere svoje znanje. „Ovaj zanimljivi kviz kulturom bavi na jedan netipičan, zabavan način, ali čiji je smisao da proširuje područje znanja. Ideja vodilja projekta bila je da se u nizu zabavnih aplikacija koje koriste i mladi i stari uvede sadržaj koji će doprineti ukupnoj sumi znanja iz tako složene i bogate oblasti kao što je srpska kultura“, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević predstavljajući ovu aplikaciju. Kviz trenutno sadrži 439 pitanja, podeljenih u tri oblasti: kulturno nasleđe, umetnost i kultura i kulturna istorija, a u planu je da ih bude preko hiljadu, što će ga učini pravom riznicom znanja. Vukosavljević je dodao, kako se insistiralo na tome da pitanja ne budu laka, jer smisao igre nije da donese nove brze prste, već da se poveća nivo znanja. Onaj ko bude u više navrata koristio aplikaciju može značajno da proširi svoja znanja, jer se u sklopu odgovora mogu pročitati i zanimljivosti, a stalnim uvođenjem novih pitanja, kvizu će se davati na dinamici.

Pitanja su mogla biti koncipirana i iz oblasti opšte kulture, ali se namerno zadržalo na srpskoj kulturi odnosno srpskom kulturnom prostoru, jer informacija i znanja iz ove oblasti nikad dovoljno: „Nešto se nauči kroz školski sistem, nešto kroz medije, ali čitav niz velikana srpske kulture i istorije relativno su nepoznati široj publici i mi verujemo da ovaj zabavni i kvalitetno urađeni kviz može da doprinese podizanju znanja iz ove oblasti na viši nivo“, dodao je ministar.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković je napomenuo da je Ministarstvo kulture i informisanja u protekle četiri godine aktivno učestvovalo u procesu digitalizacije. On je dodao, da kviz koji je dostupan i građanima Srbije i svim našim ljudima koji žive van zemlje nudi unapređenje znanja iz oblasti srpske kulture. Masliković je istakao da je pri izradi kviza korišćena najsavremenija tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju, jer aplikacija npr. pamti pitanje na koje nije dat tačan odgovor i ponavlja ga do trenutka dok se ono ne reši, što je najjednostavniji način učenja. Prema njegovim rečima razvoj kviza biće nastavljen, kao i razgovori sa resorom prosvete da se kviz, kao jedno od glavnih didaktičkih sredstava, uvrsti u predmet „Digitalni svet”, i to kako za testiranje učenika tako i za sticanje novih znanja na atraktivniji, jednostavniji i prijemčiviji način.

U vremenu u kome je kultura suočena s velikim izazovima i kada na globalnom nivou preovlađuju sadržaji koji dovode u pitanje ne samo njen smisao već i sam opstanak, važno je podsetiti se na životni značaj kulture za svakog pojedinca i zajednicu kojoj pripada, a ovaj kviz omogućava svim učesnicima da na zanimljiv način prošire svoja znanja o kulturi Srbije.

Aplikacija je dostupna na sledećim linkovima:

Google play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.gov.kultura.kviz

App Store:  https://apps.apple.com/app/id1517935018