Početna Vesti Za putnike iz Srbije Mađarska uvodi obavezno testiranje na granici i dvonedeljni...

Za putnike iz Srbije Mađarska uvodi obavezno testiranje na granici i dvonedeljni karantin

Od utorka u ponoć (15. jula), državljani Srbije neće moći da ulaze na teritoriju Mađarske bez testiranja na virus korona, a sleduje im i obavezni karantin. U slučaju da se pregledom na granici ispostavi da su zaraženi, neće im biti omogućen ulazak u zemlju, izjavio je Gergelj Guljaš šef kabineta mađarskog premijera.

Državljani Mađarske koji dolaze iz Srbije podležu istoj meri, ali mogu biti oslobođeni karantina ako pokažu rezultate dva negativna testa, na mađarskom ili engleskom jeziku, rađene u razmaku od 48 sati, pod uslovom da nisu stariji od pet dana. Za mađarske državljane dovoljan je jedan negativan test da bi bili oslobođeni karantina.

Ove mere su deo paketa koji je usvojila Vlada na predlog Operativnog štaba za borbu protiv epidemije. Sve zemlje su, prema toj odluci, svrstane u zelenu, žutu i crvenu kategoriju. Srbija se nalazi u srednjoj, žutoj kategoriji, dok su Hrvatska i većina EU zemalja u zelenoj zoni, tako da njih mađarski građani za sada mogu slobodno da posećuju i da se u zemlju vraćaju bez testiranja i karantina.