Početna Kultura 106 godina od pobede srpske vojske na Ceru

106 godina od pobede srpske vojske na Ceru

Spomen konsturnica na Tekerišu
Foto: Vikipedia

Danas je obeleženo 106 godina od pobede srpske vojske na Ceru. U Tekerišu kod Loznice okupio se veliki broj državnih i vojnih službenika, predstavnika diplomatskog kora, mnogih srpskih udruženja kao i naroda da oda poštu i položi vence svojim precima, koji su dali svoje živote za bolju i bezbedniju Srbiju, kakva danas na žalost nije.

U toku Prvog svetskog rata, 1914. godine, na planini Cer vođena je žestoka borba između srpske i austrougarske vojske. Odlučujuća bitka odigrala se na Tekerišu, selu na jugoistočnim ograncima planine Cera, u vremenu od 15. do 19. avgusta. Srpska vojska izvojevala je pobedu nad austrougarskom vojskom, odlučujuću u Cerskoj operaciji. Srbija je imala 16.304 borca izbačena iz stroja, a austrougarska 25.000.

Spomen-kosturnica, u formi prirodne stene visine 10 metara, otkrivena je 28. juna 1928. godine. Nalazi se u centru selu. U njenim temeljima su sahranjeni posmrtni ostaci palih ratnika – oko 3.500 srpskih vojnika kao i izginuli Česi, pripadnici 28. praškog puka, koji su sa pesmom „Hej Sloveni“ krenuli prema srpskim položajima da se predaju. Austrijanci, u čijem sastavu su bili češki vojnici, desetkovali su ih. Na vrhu spomenika je orao raširenih krila, koji u kljunu drži lovorov venac. Sa prednje, zapadne strane piramide nalazi se štit sa krstom, četiri ocila, krunom, datumom „18. avgust 1914 g“ i tekstom „VAŠA DELA SU BESMRTNA“. Na postamentu je sedam spomen-ploča sa posvetama i likovima vojvode Radomira Putnika i vojvode Stepe Stepanovića. Spomenik je projektovao arhitekta Bojić. Kompleks je pred obeležavanje 100 godina od početka Velikog rata obnovio upravo čovek iz rasejanja Nićifor Aničić iz Južnoafričke Republike zajedno sa svojim Društvom srpskog domaćina. To nije jedini kompleks i spomenik koji je ovaj veliki čovek obnovio.

O velikoj bitci na Ceru prenosimo redove autora Srpske istorije:

Austrougarska vrhovna komanda planirala je da za sedam dana pokori Kraljevinu Srbiju. Srpska vojska, iako slabija, izvojevala je veličanstvenu pobedu. Uspeh u Cerskoj bitki došao je u kritičnom trenutku kada su na ostalim frontovima saveznici trpeli ogromne gubitke.

U noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine sukobili su se na padinama Cera jedinice srpske Kombinovane divizije i poziva i vojnici austrougarske prethodnice. Borbe koje su usledile prerasle su frontalni sudar dve armije koji je rezultirao prvom pobedom saveznika okupljenih oko Antante u Prvom svetskom ratu.

Srpska vojska u Prvom svetskom ratu
Foto: FB Srpska istorija

Uspeh srpske vojske skrenuo je i pažnju svetske javnosti na Srbiju i doneo joj naklonost savezničkih i neutralnih država.

Ranije, general Oskar Poćorek, glavnokomandujući balkanske austrougarske vojske, hvalio se kako će Srbiju poraziti za samo sedam dana. Govorio je kako će napad na Srbiju biti samo malo duža vojnička šetnja do Niša, gde će se ubrzo, po rečima Poćoreka, austrougarski vojnici pozdraviti sa junačkom i prijateljskom bugarskom armijom.

Austrougarski izveštaji govore da su već tokom prvog i drugog napada njihove trupe trpele strahovite gubitke. Navode se i opisi četničkih napada: gerilci su na pojedinim pravcima propuštali čelo kolone da bi sakriveni iza žbunja i drveća pucali na neprijateljske vojnike i nanosili im značajne gubitke.

Pod udarom srpske vojske brojnija austrougarska armija počela je da se povlači. Srpskim junacima bilo je potrebno samo osam dana da neprijatelja isteraju sa svoje teritorije i da kaznenu ekspediciju, kako su austrougarski oficiri nazivali pohod na Srbiju, vrlo brzo pretvore u kažnjenu ekspediciju.

U jednoj od najzačajnih bitki u srpskoj istoriji svojim herojskim činom su se istakli pripadnici Kombinovane, Moravske, Šumadijske i Konjičke divizije. Srpska vojska je zahvaljujući dobrom komandovanju uspela da se prilagodi situaciji na terenu i da u jednoj iznenadnoj, neočekivanoj bitki izbori pobedu!

Cerska bitka je veličanstvena pobeda srpske vojske koja je izazvala veliko iznenađenje i čuđenje širom Evrope. Svi su govorili o maloj Kraljevini koja je pobedila nadmoćnu carevinu. Niko nije mogao da pretpostavi da će Srbija, koja nije brojala ni pet miliona stanovnika, zadati takav poraz 10 puta većoj carevini.

U SLAVU PREDAKA, NA PONOS POTOMAKA!