Početna Događanja Na Festivalu nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“ u Moskvi Srbe predstavljaju članovi...

Na Festivalu nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“ u Moskvi Srbe predstavljaju članovi hora Stanislav Binički i igrači KUD Dimitrije Koturović

Zajednička slika učesnika na Festivalu nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“ u Rusiji
Foto: arhiva Ministarstvo odbrane

Festival nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“ odažava se u Rusiji i Srbiju na pratećoj manifestaciji Međunarodnih vojnih igara predstavljaju članovi hora Stanislav Binički i igrači kulturnog umetničkog društva Dimitrije Koturović. „Predstavnici Srbije su svakog dana uključeni u različite programske tačke na prestižnoj međunarodnoj manifestaciji, a imali su čast da prvi dobiju celodnevno predstavljanje kulturne tradicije svoje zemlje u Domu družbe na poligonu Alabino nadomak Moskve“, saopšteno je u Ministarstvu odbrane. Srpski predstavnici su imali deo nastupa u takmičarskom programu i kako navodi Ministrarstvo odbrane Srbije prema reakcijama publike i aplauzima, uz učesnike iz Mjanmara, Vijetnama i Jermenije, imaju šansu za visok plasman. U planu su i takmičenja muzičkih parova, vokalnih solista i ogledanje u veštini i lepoti plesanja valcera. „Štand Srbije u Domu družbe na poligonu Alabino je među najposećenijim, a pažnju privlače filmovi u produkciji VFC Zastava film, knjige u izdanju Medija centra Odbrana i prikazi vojničkih uniformi srpske vojske i narodne nošnje u kojima se svakodnevno pojavljuju članovi naše ekipe iz KUD Dimitrije Koturović, navedeno je u Ministartvu odbrane.

Nastup igrača KUD Dimitrija Koturović iz Rakovice u Beogradu
Foto: arhiva Ministrastvo odbrane

Festival nacionalne kulture je sve popularnija prateća manifestacija Međunarodnih vojnih igara. Organizator festivala je Odeljenje za kulturne programe Uprave za kulturu Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Svaka zemlja učesnica festivala na svom štandu u Domu družbe raznim eksponatima predstavlja osobenosti svoje nacionalne kulture, a u takmičarskom i revijalnom delu umetnici iz tih zemalja nastoje da pesmom i igrom pokažu muzičku i folklornu tradiciju svoje zemlje. Učesnici iz Srbije ostaće tri nedelje na turneji po Rusiji i jako im je žao što su zbog pandemije izazvane virusom korona morali da dođu u znatno ograničenim broju.

Članovi hora Stanislav Binički
Foto: arhiva Ministrastvo odbrane