Početna Škola Srpska škola u Hesenu u Nemačkoj za sada ima 18 nastavnih grupa

Srpska škola u Hesenu u Nemačkoj za sada ima 18 nastavnih grupa

Koordinator obrazovnog rada Biljana Bukinac
Foto: arhiva B. Bukinac

„U nemačkoj pokrajini Hesen u ovoj školskog godini, koja je počela krajem avgusta, oformljeno je 18 nastavnih grupa i radi se i na pokretanju novih, među njima je i nastava u Hanau“, izjavila je godine Biljana Bukinac, koordinatorka obrazovno-vaspitnog rada za Nemačku (pokrajine Hesen, Bavarska, Berlin, Bremen i Hamburg), Švajcarsku, Veliku Britaniju, Grčku, Norvešku, Belgiju, Dansku i Južnoafričku Republiku.

Nastavnicama koje već treću godinu predaju srpski jezik u ovoj nemačkoj pokrajini pridružila se i nova Bojana Rakonjac, koja je početkom septembra stigla za Frankfurt i počela da predaje u tom gradu i u Darmštatu.

Početak nove 2020/21. godine u pokrajini Hesen je počeo dobro.  Nakon pauze koja je nastupila usled pandemije izazvane Korona virusom kao i školskog raspusta i sama nastava protiče veoma dobro. „Od nadležne Školske uprave za Frankfurt, dobili smo odobrenje za nastavak neposrednog rada, tj. da nastavu realizujemo u učionicama.  Nastava se odvija na ustaljeni način uz obavezno sprovođenje higijenskih mera i držanje propisane distance. Nadležno ministarstvo pokrajine Hesen  je dostavilo uputstvo o izvođenju nastave u uslovima pandemije sa čijem sadržajem smo upoznali sve učenike,  roditelje i nastavnike. Pravila kojih treba da se pridržavamo su ista kao i pravila koja se primenjuju za vreme nastave u nemačkim školama“, rekla je koordinatorka Biljana.

U slučaju značajnog pogoršanja epidemiološke situacije koordinatorka Biljana Bukinac je istakla da su nastavnici spremni da pređu i na druge modele rada, kao i da postupe po uputstvu koje je pristiglo od nadležnog Ministarstva pokrajine Hesen. „U tom smislu smo već stekli određeno iskustvo. U periodu od sredine marta 2020. godine pa do kraja prošle školske godine, u vreme kada je nastava u nemačkim školama obustavljena zbog epidemije Korona virusa, nastava na srpskom jeziku se odvijala kao nastava na daljinu. Za realizaciju o čemu je već pisao i portal Rasejanje.info korišćen je „onlajn“ model preko „gugl“ učionica. Nastava na daljinu je svakako dobar alternativni način da učenici nastave učenje, ali nikako bolji od neposrednog rada u učionici.  Razumevanje je jedan od  najvažnijih cilja nastave srpskog jezika kao i razvijanje jezičkih veština kod učenika, ali i socijalnih i komunikacijskih kompetencija koje se mogu razvijati samo u učionici, kroz interakciju učenika sa nastavnikom i drugim učenicima“, podvukla je Biljana Bukinac.

Biljana Bukinac ponovo ističe sjajnu saradnju sa predstavnicima Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, koji zajedno sa predstavnicima srpske pravoslavne crkve, nastavnicima i roditeljima radi na povećanju broja učenika koji bi bili uključeni u nastavu na srpskom jeziku.

Svi koji imaju pitanja ili žele svoje dete da upišu u srpsku školu mogu da se obrate koordinatorci Bukinac i nastavnicama:
Biljana Bukinac: biljana.bukinac@mpn.gov.rs; tel: +49163 172 8684

Bojana Rakonjac: rakonjacbojana@gmail.com; tel: +49177 3388916

Tatjana Milanović: tanjamilanovic969@gmail.com; tel: +4915736572046  

Sonja Zrnić: zrnicsonja@gmail.com ; tel +491774803377